Næste udsendelse: 22:55 Rønne havn i nutid og fremtid (G)

TV i dag

  • 22:10Etape Bornholm - tirsdag (G)Etape Bornholm - dag 2 fra Dueodde.
  • 22:55Rønne havn i nutid og fremtid (G)Dagens opgaver er meget varierede hos medarbejderne på Rønne Havn. Den er Bornholms største havn, en forsyningshavn der står foran en stor forandring i fremtiden.
  • 23:25Sådanmark (G)De bedste historier fra hele Danmark og dagens gæst: Claus Holm
  • 23:50Mit Bornholm - Sune Rasborg (G)Kok og kogebogsforfatter Sune Rasborg viser sit yndlingssted på Bornholm frem.
  • 00:0022Nyheder (G)
  • 00:10Etape Bornholm - tirsdag (G)Etape Bornholm - dag 2 fra Dueodde.
  • 00:55Rønne havn i nutid og fremtid (G)Dagens opgaver er meget varierede hos medarbejderne på Rønne Havn. Den er Bornholms største havn, en forsyningshavn der står foran en stor forandring i fremtiden.
  • 01:25Månedens foredrag - Finn Ole Nielsen (G)Chefarkæolog på Bornholms Museum Finn Ole Nielsen, fortæller om det arkæologiske år der er gået og hvad der er planlagt i 2017.
  • 02:20Krimimessen: Helle Vincentz (G)Helle Vincentz debuterede som krimiforfatter med romanen "Den afrikanske Jomfru" i 2011. Hun er på regionernes scene på Krimimessen 2016 med vært Lone Knuthsen Silberbrandt fra TV2 Lorry.
  • 02:40I Østersøens dyb: Skifervraget (G)Skifervraget ligger øst for Nexø, og det ahr fået sit navn af de lokale fiskere, fordi det ligger på den hårde havbund. I den her udsendelse ser vi på, hvad Skifervraget indeholder af hemmeligheder.
  • 03:10Stafetten - Sidsel Jespersen (G)Sidsel Jespersen er flyttet tilbage til Bornholm med mand og to børn. Hun har taget en uddannelse ovre og har boet i Jylland og i udlandet. Hun bliver nu tredje generation i Jespersen-familien på Bornholms Valsemølle i Aakirkeby.
  • 03:35Bornholm knokler - Postbåden Peter (G)Mange tusinde turister og bornholmere tager hvert år til Christiansø, og en del af dem tager Postbåden Peter. Båden som igennem mange år har fragtet godt til og fra danmarks østligste punkt, men hvad laver man egentlig som skipper og bedstemand ombord på det gamle træskib? Det finder vi ud af i dag i Bornholm Knokler.
  • 04:05Bornholmske Kirker - Kirkeruinerne (G)Der er flere kirkeruiner på Bornholm, der har en interessant historie. I denne udsendelse om de bornholmske kirker besøger vi fire af dem.
  • 04:30I Østersøens dyb: Møllerenden og Gudhjem skærgaard (G)Hvis sollyset spiller med og man befinder sig i Møllerendens 7-8 meters dybde, kan man se den lille smalle klippekløft, fra en helt anden vinkel, end den man ser i overfladen. I Østersøens Dyb er også i vandet ved Gudhjem, hvor man finder resterne af Danmarks flotteste skærgård.
  • 05:00Guld fra gemmerne (G)Guld fra Gemmerne besøger museer i hele Danmark. Denne gang besøger vi Assens, Rønne, Brovst, Stevns, Horsens og Skjern.

Permagrønt tredobler produktion

Første sæson gik godt for grøntsagsproducenten Permagrønt i Melsted, men strategien har haft brug for en tilretning. Det er nu sket, og mere grønt er på vej.
Tre gange så mange grøntsager som sidste sæson spirer lige nu op af mulden på Permagrønts marker. Sæsonen lover godt for Melsted-producenten, men ejeren Emilie Ulrik-Petersen har måttet studse strategien lidt.

- Sidste år løb jeg tør for grøntsager. I år er produktionen tre gange større, så jeg kan strække sæsonen, siger Emilie Ulrik-Petersen.

Hun forventer at levere grøntsagskasser til op mod 20 familier mod 16 sidste sæson. Antallet af private kunder bliver altså ikke ændret markant, men de vil få grøntsager i en længere periode denne sæson. Allerede nu har Emilie Ulrik-Petersen desuden sået grønt, der vil forlænge 2018-sæsonen endnu mere.

- Jeg laver overvintrende salater og bladgrønt, så man allerede i foråret kan få grøntsager, siger Emilie Ulrik-Petersen.

Selvom producenter som Permagrønt og Økassen har fået godt fat i det bornholmske marked, så er der plads til flere små producenter, mener virksomhedsrådgiver ved Bornholms Landbrug Klaus H. Petersen.

- Vi har ikke været selvforsynende med grøntsager i mange, mange år på Bornholm, så der er et kæmpe gab mellem forbrugerne, der efterspørger lokale varer og gerne økologisk, og så det, der bliver produceret på Bornholm. Så der er helt klart et marked og potentiale for mindre producenter, siger Klaus H. Petersen.

Han skelner mellem de små producenter, der er deltid i markerne, og så de større producenter, der kan øge produktionen til fuldtidsbeskæftigelse.

- Man skal have nogle gode afsætningskanaler (for at øge produktionen, red.), men jeg synes faktisk, der er ret god opbakning på Bornholm, ikke mindst i detailhandlen. Altså at man kan lave alliancer med de lokale brugser, siger Klaus H. Petersen.

Samarbejde er da også et greb, som Permagrønt har taget i brug denne sæson. Som noget nyt vil Økassen nemlig indeholde Permagrønt indimellem. Også restauranter på øen samarbejder denne sæson med Permagrønt.

Det er ikke kun mængden af grøntsager, som Emilie Ulrik-Petersen har reguleret, men også udvalget. Især nye kartofler, rødbeder, dild, bønner og jordbær er favoritter blandt bornholmerne, så den slags bliver i sortimentet. Til gengæld har andre grøntsager forladt jordrækkerne til fordel for blandt andet gourmetroden skorzoner og havrerødder, der findes vildt ved Hammershus og på Christiansø.

Aktuelle programmer på Play