Næste udsendelse: 15:08 Vejret i aften (G)

TV i dag

  • 15:0014Nyheder (G)
  • 15:08Vejret i aften (G)
  • 15:3014Nyheder (G)
  • 15:38Vejret i aften (G)
  • 16:0014Nyheder (G)
  • 16:08Vejret i aften (G)
  • 16:3014Nyheder (G)
  • 16:38Vejret i aften (G)
  • 17:0017Nyheder
  • 17:3017Nyheder (G)
  • 17:35Vejret i morgen (G)
  • 18:0018Nyheder
  • 18:04Vejret i morgen (G)
  • 18:20KV17 - Sidste chance
  • 18:50Kulturkalenderen Vi ser nærmere på ugens kulturelle begivenheder.
  • 19:00SådanmarkDe bedste historier fra hele Danmark og dagens gæst: Kasper Honoré
  • 19:30KV17 - Valgaften på TV 2/Bornholm

Permagrønt tredobler produktion

Første sæson gik godt for grøntsagsproducenten Permagrønt i Melsted, men strategien har haft brug for en tilretning. Det er nu sket, og mere grønt er på vej.
Tre gange så mange grøntsager som sidste sæson spirer lige nu op af mulden på Permagrønts marker. Sæsonen lover godt for Melsted-producenten, men ejeren Emilie Ulrik-Petersen har måttet studse strategien lidt.

- Sidste år løb jeg tør for grøntsager. I år er produktionen tre gange større, så jeg kan strække sæsonen, siger Emilie Ulrik-Petersen.

Hun forventer at levere grøntsagskasser til op mod 20 familier mod 16 sidste sæson. Antallet af private kunder bliver altså ikke ændret markant, men de vil få grøntsager i en længere periode denne sæson. Allerede nu har Emilie Ulrik-Petersen desuden sået grønt, der vil forlænge 2018-sæsonen endnu mere.

- Jeg laver overvintrende salater og bladgrønt, så man allerede i foråret kan få grøntsager, siger Emilie Ulrik-Petersen.

Selvom producenter som Permagrønt og Økassen har fået godt fat i det bornholmske marked, så er der plads til flere små producenter, mener virksomhedsrådgiver ved Bornholms Landbrug Klaus H. Petersen.

- Vi har ikke været selvforsynende med grøntsager i mange, mange år på Bornholm, så der er et kæmpe gab mellem forbrugerne, der efterspørger lokale varer og gerne økologisk, og så det, der bliver produceret på Bornholm. Så der er helt klart et marked og potentiale for mindre producenter, siger Klaus H. Petersen.

Han skelner mellem de små producenter, der er deltid i markerne, og så de større producenter, der kan øge produktionen til fuldtidsbeskæftigelse.

- Man skal have nogle gode afsætningskanaler (for at øge produktionen, red.), men jeg synes faktisk, der er ret god opbakning på Bornholm, ikke mindst i detailhandlen. Altså at man kan lave alliancer med de lokale brugser, siger Klaus H. Petersen.

Samarbejde er da også et greb, som Permagrønt har taget i brug denne sæson. Som noget nyt vil Økassen nemlig indeholde Permagrønt indimellem. Også restauranter på øen samarbejder denne sæson med Permagrønt.

Det er ikke kun mængden af grøntsager, som Emilie Ulrik-Petersen har reguleret, men også udvalget. Især nye kartofler, rødbeder, dild, bønner og jordbær er favoritter blandt bornholmerne, så den slags bliver i sortimentet. Til gengæld har andre grøntsager forladt jordrækkerne til fordel for blandt andet gourmetroden skorzoner og havrerødder, der findes vildt ved Hammershus og på Christiansø.

Aktuelle programmer på Play