Næste udsendelse: 10:20 19.30Nyheder (G)

TV i dag

  • 09:40Mød Din Mad: Kalø kalven (G)På gården Karensminde drives der landbrug med Jersey malkekøer, men i stedet for at slå tyrekalvene ihjel ved fødslen sendes de til Kalø Økologisk Landsbrugsskole, hvor de vokser sig store.
  • 10:2019.30Nyheder (G)
  • 10:30Kulturreportagen - Sommerudstilling på Grønbechs Gård (G)Helt frem til den 22. august bugner den gamle købmandsgård af kunst, håndværk og design. Blandt andet en række spændende eksamensprojekter fra Det Kongelige Danske Akademis Designskole i Nexø.
  • 10:35Kulturkalenderen (G)Vi ser nærmere på ugens kulturelle begivenheder.
  • 10:45Sol over Gudhjem - De bedste øjeblikke (G)Sol over Gudhjem - De bedste øjeblikke
  • 11:30Mellem os (G)Forfatter Frits Madsen kommer ind i tirsdagens program af Mellem Os. Han kommer og fortæller om sin nye bog 'Henning Køie kunstner og visesanger'. Så får vi også besøg af Stig Westh, der netop har udgivet bogen 'Farvelæg bornholmske motiver'.
  • 12:0012Nyheder
  • 12:04Vejret i aften
  • 12:05Sådanmark (G)De bedste historier fra hele Danmark og dagens gæst: Elsebeth Iversen
  • 12:3512Nyheder (G)
  • 12:39Vejret i aften (G)
  • 12:40EKKO (G)Mågerne generer udespisende gæster på Store Torv, så Ekko ser nærmere på sølvmågens biologi og adfærd. Vi møder også den sjældne natsværmerlarve uldhalen og følger livet ved stærekassen.
  • 13:3012Nyheder (G)
  • 13:34Vejret i aften (G)
  • 14:0014Nyheder
  • 14:08Vejret i aften (G)
  • 14:10Perspektiv (G)På kort tid har Bornholm fået adskillige nye supermarkeder - og flere er på vej. Men hvad vil de nye lavpriskæder på Bornholm - og hvilke konsekvenser får deres tilstedeværelse for hele øens dagligvarehandel.
  • 15:0014Nyheder (G)
  • 15:08Vejret i aften (G)
  • 15:3014Nyheder (G)
  • 15:38Vejret i aften (G)
  • 16:0014Nyheder (G)
  • 16:08Vejret i aften (G)
  • 16:3014Nyheder (G)
  • 16:38Vejret i aften (G)
  • 17:0017Nyheder
  • 17:04Vejret i morgen
  • 17:05Kong Gulerod (G)Kong Gulerod ser på de store linjer denne gang. Vi besøger Karsten og Jelena lidt uden for Rø. De har en have som Karsten selv har designet og som Jelena passer i det daglige. Vi tager til Valbyparken og får en lille forsmag på junis store havefestival CPH Garden, hvor den bornholmske havearkitekt Frank Kirkegaard deltager med en af showhaverne. Vi besøger også Enghøj Stauder ved Pedersker som også deltager i CPH Garden, de er nemlig nomineret til en pris for bedste haveblog. Hjemme ser vi på hvordan de tre grise har arbejdet med at holde alle brombærrene nede og så samler vi op på alle planterne i drivhuset og ser på det der er gået godt og også det der er gået mindre godt
  • 17:50Kulturreportagen (G)For sjette år i træk bliver der afholdt Harmonikafestival i Hasle. Festivallen er blevet større og større år for år. Vi følger 16-årige Liam Siebeneicher, der er født og opvokset i Hasle. Modsat mange på sin alder elsker han folkemusik, og så skal han optræde på festivallen.
  • 18:0018Nyheder
  • 18:04Vejret i morgen (G)
  • 18:05Mellem os (G)Forfatter Frits Madsen kommer ind i tirsdagens program af Mellem Os. Han kommer og fortæller om sin nye bog 'Henning Køie kunstner og visesanger'. Så får vi også besøg af Stig Westh, der netop har udgivet bogen 'Farvelæg bornholmske motiver'.
  • 18:30Sådanmark (G)De bedste historier fra hele Danmark og dagens gæst: Elsebeth Iversen
  • 19:00Mød Din Mad: Kalø kalven (G)På gården Karensminde drives der landbrug med Jersey malkekøer, men i stedet for at slå tyrekalvene ihjel ved fødslen sendes de til Kalø Økologisk Landsbrugsskole, hvor de vokser sig store.
  • 19:3019.30Nyheder
  • 19:49Vejret i morgen (G)
  • 19:50For børnenes skyld Foreningen Red Barnet hjælper udsatte børn og familier - også på Bornholm. Her er frivillige med til at arrangere gode oplevelser for børn og deres forældre. Og vi skal med på forårslejr i Snogebæk.
  • 20:20Mellem os Onsdag får vi besøg af Dahl & Dahl. De to tvillinger Katja og Mick Dahl har åbnet et pizzaria i Allinge. I den lidt mere alvorlige afdeling får vi besøg af Mette Møller fra Hestens Værn og dyrlæge Flemming Koefoed. De skal diskutere misrøgt blandt heste.
  • 20:45Kulturkalenderen (G)Vi ser nærmere på ugens kulturelle begivenheder.
  • 20:55SådanmarkDe bedste historier fra hele Danmark og dagens gæster: Flemming Krøll og Pernille Schrøder
  • 21:20Mød Din Mad: Enghaven romTo gymnasievenner har startet en virksomhed på gården Enghaven ved Mellerup nord for Randers, hvor de producerer flere varianter af rom, og vi skal bl.a. smage på en skøn solbærrom.
  • 21:40Morfars world tour - London del 1Isabella og Moffe tager deres world tour til et nyt niveau, når de flyver over Nordsøen for at udforske et sted, Moffe aldrig har været før: London! Her vil de undersøge, om de famøse telefonbokse stadig virker, hvordan fish'n'chips smager og hvor mange sprog gadesælgere egentlig taler.
  • 21:50Morfars world tour - London del 2Isabella og Moffe rejser hjem fra London og reflekterer over deres world tour ved at se tilbage på nogle af de oplevelser, de har haft. Moffes ordforråd er fx blevet større – både på engelsk og fodbold-sprog.
  • 22:0022Nyheder
  • 22:09Vejret i morgen (G)
  • 22:10For børnenes skyld (G)Foreningen Red Barnet hjælper udsatte børn og familier - også på Bornholm. Her er frivillige med til at arrangere gode oplevelser for børn og deres forældre. Og vi skal med på forårslejr i Snogebæk.
  • 22:40Mellem os (G)Onsdag får vi besøg af Dahl & Dahl. De to tvillinger Katja og Mick Dahl har åbnet et pizzaria i Allinge. I den lidt mere alvorlige afdeling får vi besøg af Mette Møller fra Hestens Værn og dyrlæge Flemming Koefoed. De skal diskutere misrøgt blandt heste.
  • 23:10Kulturreportagen - Sommerudstilling på Grønbechs Gård (G)Helt frem til den 22. august bugner den gamle købmandsgård af kunst, håndværk og design. Blandt andet en række spændende eksamensprojekter fra Det Kongelige Danske Akademis Designskole i Nexø.
  • 23:15Kulturkalenderen (G)Vi ser nærmere på ugens kulturelle begivenheder.
  • 23:20Mit Bornholm - Morten Top (G)Naturmanden Morten Top viser sit yndlingssted på Bornholm frem.
  • 23:30Sådanmark (G)De bedste historier fra hele Danmark og dagens gæster: Flemming Krøll og Pernille Schrøder
  • 00:0022Nyheder (G)
  • 00:10For børnenes skyld (G)Foreningen Red Barnet hjælper udsatte børn og familier - også på Bornholm. Her er frivillige med til at arrangere gode oplevelser for børn og deres forældre. Og vi skal med på forårslejr i Snogebæk.
  • 00:35Mellem os (G)Onsdag får vi besøg af Dahl & Dahl. De to tvillinger Katja og Mick Dahl har åbnet et pizzaria i Allinge. I den lidt mere alvorlige afdeling får vi besøg af Mette Møller fra Hestens Værn og dyrlæge Flemming Koefoed. De skal diskutere misrøgt blandt heste.
  • 01:05Månedens foredrag - Anders Pihl (G)Hvad er det? Hvor gammelt er det? Hvor ved du det fra? Anders Pihl, arkæolog ved Bornholms Museum, fortæller om dateringsmetoder i arkæologien
  • 02:00Krimimesse 2015 - Pernille Boelskov (G)Blod, mord og spænding var på dagsordenen under Krimimessen i Fængslet i Horsens. Værter og journalister fra syv TV 2-regionalstationer interviewede forfattere og markante personligheder med særlig tilknytning til stationens sendeområde.
  • 02:20Nattv: OTM (G)Nat-tv besøger nogle af dem, der hver nat må møde på arbejde. Nat-tv besøger alt fra mejeristerne til bageren og natteravnene. I nat fra OTM Avistryk.
  • 03:25Sprogblomster (G)Hvad betyder cringe og hvordan oversættes det til bornholmsk? Sussi Rømer Rasmussen styrer løjerne i denne udgave at sprogblomster, der også bringer os til Bornholms tekniske samling.
  • 04:05Mellem os - ugens udvalgte (G)
  • 05:00Guld fra Gemmerne (G)Guld fra Gemmerne besøger museer i hele Danmark. Denne gang besøger vi Struer, Aakirkeby, Kerteminde, Herning, Sønderborg, Nykøbing Falster og Boldrup.

Restauranter er imod madspild-forslag

Landbrug & fødevarer foreslår, at det skal være obligatorisk for restauranter at have doggybags for at stoppe madspild. Men de bornholmske restauranter er imod.
Restaurantgæster skal altid kunne få de rester med hjem, som de levner på tallerken.

Det mener Landbrug & Fødevarer i et forsøg på at reducere restaurant- og hotelbranchens madspil.

- Jeg tror alle kan blive enige om, at det er fjollet at smide lækker mad ud. Hvis man har lavet for meget mad til aften derhjemme, er det normale jo også at stille resterne i køleskabet eller fryseren, det kan vi ligeså godt også gøre, når vi har været ude at spise på en restaurant, siger direktør for Landbrug & Fødevarer Karen Hækkerup i en pressemeddelelse.

Men de bornholmske restauranter mener ikke, at det er det rigtige sted at fokusere.

- De rester, der eventuelt er på en tallerken, er så små i forhold til de ressourcer, der er ved at producere emballagen, siger Daniel Kruse, der er køkkenchef på restaurant Molen.

Men det er pressechefen hos Landbrug & Fødevarer uenige i.

- De miljøomkostninger ved produktionen af en doggybag er mindre i forhold til det ressourcespild, der er ved at have produceret mad, som så ryger ud i skraldespanden, siger Søren Andersen og uddyber.

-Doggybags er fremstillet af genbrugsmateriale, som er nedbrydeligt, og restauranterne får dem gratis, siger Søren Andersen, pressechef i Landbrug & Fødevarer.

Pakhuset i Svaneke mener, at ideen er god, men at ideen ikke er tænkt til ende.

- Det er en sympatisk tanke, men hvis det skal være obligatorisk, så skal ansvaret for maden frafalde restauranten, når gæsterne forlader den. For hvis en familie får en doggybag fra os og opbevarer den i en varm bil i flere timer, fordi de kører et sted hen, og så først spiser den senere, så kan de blive syge, siger Jacob Turman, ejer af Pakhuset.

De nyeste tal om madspild stammer fra 2012 og viser, at restaurationer og hoteller årligt smider 29.000 tons mad ud. Men det tal mener ejer af MâdaGO, Mikkel Finne, ikke madspild fra gæsterne har en stor andel af.

- Det store madspild skyldes i højere grad, at der er høje krav fra Levnedsmiddelstyrelsen, så mad skal smides ud, hvis det afviger to grader. Samtidig så er der også en masse spild fra produktionen af maden, eksempelvis skræller fra gulerødder og andre ting i forarbejdningen, siger Mikkel Finne.

- Derudover så vil det også være et problem med hygiejnen, hvis maden skal ud i køkkenet igen og ned i en boks, fordi der kan være bakterier fra folks tallerken, samtidig med at kokkene står ved siden af og er i gang med at tilberede mad, siger MâdaGos ejer.

Restaurant Molen, Restaurant Pakhuset Svaneke og Mâdago understreger, at gæster kan få mad hjem, hvis de beder om det.

Aktuelle programmer på Play