Næste udsendelse: 22:00 22Nyheder

TV i dag

  • 21:25Smil på Dødens Avenue 1:2 (G)Bevæbnet med ballondyr og et gammelt folkevognsrugbrød tager to østjyder på opdagelsesrejse til Honduras - et af verdens farligste lande med rekordmange mord - en vanvittig rejse i håb om at kunne sprede smil på Dødens Avenue.
  • 22:0022Nyheder
  • 22:09Vejret i morgen (G)
  • 22:10Wonderfestiwall - Dagen før (G)
  • 22:20Hjemme i Østerlars (G)Vi har alle hjemme et sted. Vi vil i en ny programserie tage ud i de bornholmske byer. Fortælle om byerne gennem mennesker og i dette program er vi taget til Østerlars.
  • 23:05Kulturreportagen - Urkraft (G)I månedsvis har Niels Erik Rasmussen kæmpet for at få luft under vingerne på en festival med folkemusik og historiefortælling. Urkraft Festivalen åbnede dørene i Kyllingemoderen 24. juni, og kulturreportagen var med på dagen, hvor drømme og dybtfølt indsats skulle stå prøve.
  • 23:10Kulturkalenderen (G)Vi ser nærmere på ugens kulturelle begivenheder.
  • 23:20Sådanmark (G)De bedste historier fra hele Danmark og dagens gæst: Christian Have
  • 23:5022Nyheder (G)
  • 00:00Wonderfestiwall - Dagen før (G)
  • 00:10Hjemme i Østerlars (G)Vi har alle hjemme et sted. Vi vil i en ny programserie tage ud i de bornholmske byer. Fortælle om byerne gennem mennesker og i dette program er vi taget til Østerlars.
  • 00:55Månedens foredrag - Maria Tuniszewska-Ringby (G)Maria Tuniszewska-Ringby fortæller om flugter over Østersøen under den Kolde Krig med Bornholm som pejlemærke.
  • 01:45BogForum med Tom Buk-Swienty (G)Søren Vesterby fra TV Syd interviewer forfatter Tom Buk-Swienty. Tom Buk-Swienty er aktuel med andet bind om kaptajn Dinesen. Et interview om fascinationskraften i den store historiske fortælling med klare tråde til 1864.
  • 02:15Månedens foredrag: Gammel og glad (G)Tidligere sognepræst Inge Lorentzen besøger Bornholms Højskole og holder foredraget "Gammel Og Glad"
  • 03:10Stafetten - Ann Charlott Skogøy (G)Ann Charlott Skogøy boede en årrække i København, men ledte sammen med sin kæreste efter en gård på landet. De fandt den lige uden for Klemensker for otte år siden. Sidste år valgte Ann at bruge al sin tid på sin Mor, der var uhelbredeligt syg. Ann Charlott Skogøy er uddannet tekstildesigner. Hun tror på, at et mere simpelt liv i god kontakt med andre mennesker kan være en god måde at leve for mange mennesker.
  • 03:35Bornholm knokler - Maskinoperatør (G)Beck Pack System er en international virksomhed beliggende i Rønne. Her er der store maskiner, kæmpe mængder pap og tungen skal holdes lige i munden. Vi prøver tjansen som maskinoperatør, og hvis man tror det bare er at trykke på en knap og vente, så kan man godt tro om igen!
  • 04:15Bornholmske Kirker - Klemens Kirke (G)Kirken i Klemensker er en af Bornholms største kirker. Der har på et tidspunkt været plads til næsten 1000 mennesker i kirken. Og med nye og moderne ideer formår den nuværende præst at trække mange folk ind i kirken.
  • 05:05Kryb og kravl: Brod med gift eller æg (G)Hvepse dækker over mange forskellige spændende arter. Gedehamsens bo er et arkitektonisk vidunder, sabelhvepsen skal stå på stylter for at lægge æg, buksebien har travlt og hvepse og bier har et sexliv.

Restauranter er imod madspild-forslag

Landbrug & fødevarer foreslår, at det skal være obligatorisk for restauranter at have doggybags for at stoppe madspild. Men de bornholmske restauranter er imod.
Restaurantgæster skal altid kunne få de rester med hjem, som de levner på tallerken.

Det mener Landbrug & Fødevarer i et forsøg på at reducere restaurant- og hotelbranchens madspil.

- Jeg tror alle kan blive enige om, at det er fjollet at smide lækker mad ud. Hvis man har lavet for meget mad til aften derhjemme, er det normale jo også at stille resterne i køleskabet eller fryseren, det kan vi ligeså godt også gøre, når vi har været ude at spise på en restaurant, siger direktør for Landbrug & Fødevarer Karen Hækkerup i en pressemeddelelse.

Men de bornholmske restauranter mener ikke, at det er det rigtige sted at fokusere.

- De rester, der eventuelt er på en tallerken, er så små i forhold til de ressourcer, der er ved at producere emballagen, siger Daniel Kruse, der er køkkenchef på restaurant Molen.

Men det er pressechefen hos Landbrug & Fødevarer uenige i.

- De miljøomkostninger ved produktionen af en doggybag er mindre i forhold til det ressourcespild, der er ved at have produceret mad, som så ryger ud i skraldespanden, siger Søren Andersen og uddyber.

-Doggybags er fremstillet af genbrugsmateriale, som er nedbrydeligt, og restauranterne får dem gratis, siger Søren Andersen, pressechef i Landbrug & Fødevarer.

Pakhuset i Svaneke mener, at ideen er god, men at ideen ikke er tænkt til ende.

- Det er en sympatisk tanke, men hvis det skal være obligatorisk, så skal ansvaret for maden frafalde restauranten, når gæsterne forlader den. For hvis en familie får en doggybag fra os og opbevarer den i en varm bil i flere timer, fordi de kører et sted hen, og så først spiser den senere, så kan de blive syge, siger Jacob Turman, ejer af Pakhuset.

De nyeste tal om madspild stammer fra 2012 og viser, at restaurationer og hoteller årligt smider 29.000 tons mad ud. Men det tal mener ejer af MâdaGO, Mikkel Finne, ikke madspild fra gæsterne har en stor andel af.

- Det store madspild skyldes i højere grad, at der er høje krav fra Levnedsmiddelstyrelsen, så mad skal smides ud, hvis det afviger to grader. Samtidig så er der også en masse spild fra produktionen af maden, eksempelvis skræller fra gulerødder og andre ting i forarbejdningen, siger Mikkel Finne.

- Derudover så vil det også være et problem med hygiejnen, hvis maden skal ud i køkkenet igen og ned i en boks, fordi der kan være bakterier fra folks tallerken, samtidig med at kokkene står ved siden af og er i gang med at tilberede mad, siger MâdaGos ejer.

Restaurant Molen, Restaurant Pakhuset Svaneke og Mâdago understreger, at gæster kan få mad hjem, hvis de beder om det.

Aktuelle programmer på Play