Næste udsendelse: 20:58 Vejret i morgen (G)

TV i dag

 • 20:25Bornholm knokler - Zurface 2:2 (G)På Rabækken i Rønne ligger Zurface. Her bearbejder man meget af den granit, der hentes op istenbruddene rundt om på øen. I dette afsnit af Bornholm Knokler brænder, hugger og skærer vi os igennem den bornholmske granit og arbejder på en kantsten, som gerne en dag skal finde sin vej ud i virkeligheden.
 • 20:58Vejret i morgen (G)
 • 20:59På bølgelængde med hele verden (G)I dag er det en selvfølge at komme i kontakt med hele verden via mobiltelefon og emails. Men for radioamatørerne er det en sport at mødes med andre på den samme frekvens. Og jo længere, man kan række med sit sendeudstyr, jo bedre. Vi tager på besøg hos Svend Erik Kofod i Rønne for at lytte med, når han er på bølgelængde med hele verden.
 • 21:25Vasagaard - stenalderens store mysterium 3:3 (G)Ved Vasagård på Sydbornholm arbejder arkæologer med at udgrave en kæmpestor stenalderplads. Vi har fulgt dem gennem hele 2017. Bornholms Museum venter denne gang fint besøg på sæsonens udgravninger, for dronningen kommer forbi. Se, hvordan det går i 3. afsnit af Vasagård - stenalderens store mysterium.
 • 22:0019.30Nyheder (G)
 • 22:09Vejret i morgen (G)
 • 22:10Mellem os i Sommerlandet (G)Mellem Os i Sommerlandet tager fredag på campingtur, hvor vi skal følge livet på en campingplads. Vi besøger blandt andet campingpladsens ejer for at høre om dagligdagens mange gøremål, og så kommer en af øens dygtige gourmetkokke forbi og laver campinggourmet.
 • 22:55Bornholm knokler - Zurface 2:2 (G)På Rabækken i Rønne ligger Zurface. Her bearbejder man meget af den granit, der hentes op istenbruddene rundt om på øen. I dette afsnit af Bornholm Knokler brænder, hugger og skærer vi os igennem den bornholmske granit og arbejder på en kantsten, som gerne en dag skal finde sin vej ud i virkeligheden.
 • 23:20På bølgelængde med hele verden (G)I dag er det en selvfølge at komme i kontakt med hele verden via mobiltelefon og emails. Men for radioamatørerne er det en sport at mødes med andre på den samme frekvens. Og jo længere, man kan række med sit sendeudstyr, jo bedre. Vi tager på besøg hos Svend Erik Kofod i Rønne for at lytte med, når han er på bølgelængde med hele verden.
 • 00:0019.30Nyheder (G)
 • 00:05Mellem os i Sommerlandet (G)Mellem Os i Sommerlandet tager fredag på campingtur, hvor vi skal følge livet på en campingplads. Vi besøger blandt andet campingpladsens ejer for at høre om dagligdagens mange gøremål, og så kommer en af øens dygtige gourmetkokke forbi og laver campinggourmet.
 • 00:55Bornholm knokler - Zurface 2:2 (G)På Rabækken i Rønne ligger Zurface. Her bearbejder man meget af den granit, der hentes op istenbruddene rundt om på øen. I dette afsnit af Bornholm Knokler brænder, hugger og skærer vi os igennem den bornholmske granit og arbejder på en kantsten, som gerne en dag skal finde sin vej ud i virkeligheden.
 • 01:20På bølgelængde med hele verden (G)I dag er det en selvfølge at komme i kontakt med hele verden via mobiltelefon og emails. Men for radioamatørerne er det en sport at mødes med andre på den samme frekvens. Og jo længere, man kan række med sit sendeudstyr, jo bedre. Vi tager på besøg hos Svend Erik Kofod i Rønne for at lytte med, når han er på bølgelængde med hele verden.
 • 01:50Vasagaard - stenalderens store mysterium 3:3 (G)Ved Vasagård på Sydbornholm arbejder arkæologer med at udgrave en kæmpestor stenalderplads. Vi har fulgt dem gennem hele 2017. Bornholms Museum venter denne gang fint besøg på sæsonens udgravninger, for dronningen kommer forbi. Se, hvordan det går i 3. afsnit af Vasagård - stenalderens store mysterium.
 • 02:20EKKO - Bioblitz (G)Hvor mange dyr, planter, fugle og svampe kan 15 eksperter finde i Svartingedal i løbet af et døgn? Det spørgsmål svarer Fugleværnsfonden på under deres første Bioblitz på Bornholm. Naturprogrammet Ekko følger med.
 • 03:00Sprogblomster (G)TV 2/Bornholms sprogleg, hvor to hold dyster om at gætte hinandens ord fra det bornholmske ordlager.
 • 03:40Mens vi andre sover - Postbuddet (G)I denne serie følger vi dem der arbejder, mens vi andre ligger trygt under dynen og sover. I dette program er vi taget på arbejde med pakkeposten, der står for at omdele pakker på Bornholm.
 • 04:30Kryb og kravl: De ubudne og de indbudte (G)Nogle insekter er indbudte, og vi poster millioner i at udsætte arter, der tidligere har levet her – eghjorten og mørk pletvinge. Andre er ubudne og kommer hertil som blinde passagerer og ender i Randers havn.

CO2-neutral ø umulig uden vindmøller

Målet om at Bornholm skal være CO2-neutral på energiområdet i 2025 bliver tæt på umuligt at nå, hvis der ikke bliver sat flere vindmøller op på øen.
Et flertal i kommunalbestyrelsen stemte i oktober sidste år nej til kæmpevindmøller på Bornholm. Dermed blev der også stukket en kæp i hjulet for Bright Green Island strategien og målet om, at Bornholm skal være CO2-neutral på energiområdet i 2025. For uden vindenergi, kan man slet ikke nå målet, lyder det fra forskere på området.

- Hvis man vil de her ting (Bright Green Island strategien, red.), så er vind afgørende. Det er rygmarven for, at det kan lade sig gøre, siger professor Brian Vad Mathisen, der forsker i vedvarende energisystemer.

Bornholms Energi & Forsyning har lavet en præcisering af den strategiske energiplan frem til 2025, og her opstiller man fire scenarier for den fremtidige energiforsyning på Bornholm. Her konkluderer man dog, at ingen af scenarierne kan hænge sammen økonomisk uden vindmøller.

Den vurdering er Christian Eriksen enig i. Han er chefkonsulent i rådgivningsvirksomheden NIRAS, der har specialiseret sig i klima, energi og bæredygtighed.

- I de scenarier kan vi ikke komme i mål uden vindenergi. Og vi skal faktisk have en betragtelig del af det, hvis det skal lykkes, siger han.

Solceller ikke økonomisk for Bornholm

Det er teknisk muligt at bruge solenergi og biomasse i stedet for vindenergi, skriver Bornholms Energi & Forsyning i sin analyse. Men solcelleparker vil ikke kunne hænge sammen økonomisk, selv med statsstøtte, da produktionen af solstrøm bliver begrænset på grund af søkablets kapacitet.

Og på flere områder er der fordele ved vindmøller frem for solenergi fortæller Brian Vad Mathiesen fra Aalborg Universitet.

- Hvis man skal have den samme mængde vedvarende energi fra solceller skal man bruge omkring fem gange så stort et areal, som man skal med landvindmøller i øjeblikket. Samtidig kan du ikke plante de samme afgrøder eller have den samme natur imellem solceller, men det kan du med vindmøller, siger han.

Strategi kan blive ændret

Borgmester Winni Grosbøll vil forsat arbejde for, at Bornholm bliver CO2-neutral i 2025, men hun anerkender også, at hele strategien måske skal laves om, når der ikke er politisk opbakning til vindmøllerne.

- Det er jo klart, at hvis man ikke vil sætte vindmøller op, så skal vi droppe ambitionen. Vi skal jo ikke gå og fortælle noget ude i omverdenen, som vi ikke kan honorere, siger Winni Grosbøll.

Venstre er fortsat imod opsætning af nye landvindmøller på Bornholm. I partiets valgprogram fremgår det dog, at partiet gerne så havvindmøller blive en realitet.

Forskere: Politikerne skal handle nu

Hvis målet om et CO2-neutralt Bornholm i 2025 stadig skal have en chance for at blive en realitet, så skal en ny kommunalbestyrelse i 2018 være hurtig til at træffe nogle beslutninger.

I energiplanen fra Bornholms Energi & Forsyning fremgår det:

- Omstilling af energiproduktionen til CO2-neutrallitet i 2025 kræver at der træffes planlægningsbeslutninger på både sol og vindområdet i 2018.

Og Christian Eriksen fra NIRAS vurderer også, at det er vigtigt, at der bliver handlet nu, hvis planerne skal blive til noget:

- Det er væsentligt, at man træffer de beslutninger nu og ikke om fem år, for så kommer man for langt bagud til at kunne nå i mål efter min vurdering, siger han.

Se meget mere om vindmølleproblematikken i Bright Green Island strategien klokken 19.30. Her kommer Venstres spidskandidat Søren Schow også i studiet.

Aktuelle programmer på Play