Næste udsendelse: 23:00 En dag på vandrerhjemmet (G)

TV i dag

 • 22:20Mellem os i julehumør (G)
 • 23:00En dag på vandrerhjemmet (G)Andreas Bille Brahe er ny vært på Rønne vandrerhjem. Han starter sæsonen med eftervirkninger af et brækket ben - men alligevel fuld af gåpåmod.
 • 23:30Sådanmark (G)De bedste historier fra hele Danmark og dagens gæst: Pia Kjærsgaard
 • 00:0019.30Nyheder (G)
 • 00:15Føllet (G)Sussi Glistrup driver hobbystutteriet Liselund ved Nylars med islandske heste. Hun har taget imod mange føl. Dette er nummer 15. Hopllen Skella er gået over tiden, og føllet kan komme når som helst
 • 00:20Mellem os i julehumør (G)
 • 01:00Sådanmark fra ugen der gik (G)De bedste historier fra hele Danmark og dagens gæst: Christian Tafdrup
 • 01:30Sådanmark fra tirsdag (G)De bedste historier fra hele Danmark og dagens gæst: Pelle Emil Hebsgaard og Julie Steincke
 • 02:00Sådanmark fra onsdag (G)De bedste historier fra hele Danmark og dagens gæst: Pelle Emil Hebsgaard og Julie Steincke
 • 02:30Sådanmark fra torsdag (G)De bedste historier fra hele Danmark og dagens gæst: Tobias Hamann
 • 03:00Sådanmark fra fredag (G)De bedste historier fra hele Danmark og dagens gæst: Anders Rønnow Klarlund og Jacob Weinreich
 • 03:30Sådanmark fra lørdag (G)De bedste historier fra hele Danmark og dagens gæst: Mathilde Mackowski
 • 04:00Mens vi andre sover - Bageren (G)I denne serie følger vi dem der arbejder, mens vi andre ligger trygt under dynen og sover. I dette program er vi taget på arbejde med bagersvend Rasmus Madsen, der arbejder hos Konditorbageren i Rønne.
 • 04:15Mellem os i julehumør (G)Mellem Os er kommet i julestemning og flytter ud af studiet i Åkirkeby. Denne uge har vi sat vores mobile studie op i Østermarie, hvor vi får gæster, der fortæller om livet i byen og om, hvad de brænder for. Vi besøger også nogle af de mange foreninger, butikker og aktivitetssteder, som findes i Østermarie.
 • 05:00Bornholm knokler - Postbåden Peter (G)Mange tusinde turister og bornholmere tager hvert år til Christiansø, og en del af dem tager Postbåden Peter. Båden som igennem mange år har fragtet godt til og fra danmarks østligste punkt, men hvad laver man egentlig som skipper og bedstemand ombord på det gamle træskib? Det finder vi ud af i dag i Bornholm Knokler.

CO2-neutral ø umulig uden vindmøller

Målet om at Bornholm skal være CO2-neutral på energiområdet i 2025 bliver tæt på umuligt at nå, hvis der ikke bliver sat flere vindmøller op på øen.
Et flertal i kommunalbestyrelsen stemte i oktober sidste år nej til kæmpevindmøller på Bornholm. Dermed blev der også stukket en kæp i hjulet for Bright Green Island strategien og målet om, at Bornholm skal være CO2-neutral på energiområdet i 2025. For uden vindenergi, kan man slet ikke nå målet, lyder det fra forskere på området.

- Hvis man vil de her ting (Bright Green Island strategien, red.), så er vind afgørende. Det er rygmarven for, at det kan lade sig gøre, siger professor Brian Vad Mathisen, der forsker i vedvarende energisystemer.

Bornholms Energi & Forsyning har lavet en præcisering af den strategiske energiplan frem til 2025, og her opstiller man fire scenarier for den fremtidige energiforsyning på Bornholm. Her konkluderer man dog, at ingen af scenarierne kan hænge sammen økonomisk uden vindmøller.

Den vurdering er Christian Eriksen enig i. Han er chefkonsulent i rådgivningsvirksomheden NIRAS, der har specialiseret sig i klima, energi og bæredygtighed.

- I de scenarier kan vi ikke komme i mål uden vindenergi. Og vi skal faktisk have en betragtelig del af det, hvis det skal lykkes, siger han.

Solceller ikke økonomisk for Bornholm

Det er teknisk muligt at bruge solenergi og biomasse i stedet for vindenergi, skriver Bornholms Energi & Forsyning i sin analyse. Men solcelleparker vil ikke kunne hænge sammen økonomisk, selv med statsstøtte, da produktionen af solstrøm bliver begrænset på grund af søkablets kapacitet.

Og på flere områder er der fordele ved vindmøller frem for solenergi fortæller Brian Vad Mathiesen fra Aalborg Universitet.

- Hvis man skal have den samme mængde vedvarende energi fra solceller skal man bruge omkring fem gange så stort et areal, som man skal med landvindmøller i øjeblikket. Samtidig kan du ikke plante de samme afgrøder eller have den samme natur imellem solceller, men det kan du med vindmøller, siger han.

Strategi kan blive ændret

Borgmester Winni Grosbøll vil forsat arbejde for, at Bornholm bliver CO2-neutral i 2025, men hun anerkender også, at hele strategien måske skal laves om, når der ikke er politisk opbakning til vindmøllerne.

- Det er jo klart, at hvis man ikke vil sætte vindmøller op, så skal vi droppe ambitionen. Vi skal jo ikke gå og fortælle noget ude i omverdenen, som vi ikke kan honorere, siger Winni Grosbøll.

Venstre er fortsat imod opsætning af nye landvindmøller på Bornholm. I partiets valgprogram fremgår det dog, at partiet gerne så havvindmøller blive en realitet.

Forskere: Politikerne skal handle nu

Hvis målet om et CO2-neutralt Bornholm i 2025 stadig skal have en chance for at blive en realitet, så skal en ny kommunalbestyrelse i 2018 være hurtig til at træffe nogle beslutninger.

I energiplanen fra Bornholms Energi & Forsyning fremgår det:

- Omstilling af energiproduktionen til CO2-neutrallitet i 2025 kræver at der træffes planlægningsbeslutninger på både sol og vindområdet i 2018.

Og Christian Eriksen fra NIRAS vurderer også, at det er vigtigt, at der bliver handlet nu, hvis planerne skal blive til noget:

- Det er væsentligt, at man træffer de beslutninger nu og ikke om fem år, for så kommer man for langt bagud til at kunne nå i mål efter min vurdering, siger han.

Se meget mere om vindmølleproblematikken i Bright Green Island strategien klokken 19.30. Her kommer Venstres spidskandidat Søren Schow også i studiet.

Aktuelle programmer på Play