Næste udsendelse: 18:00 18Nyheder

TV i dag

  • 17:50Kulturkalenderen (G)Vi ser nærmere på ugens kulturelle begivenheder.
  • 18:0018Nyheder
  • 18:04Vejret i morgen (G)
  • 18:05Mellem os i julehumør (G)
  • 18:45Kulturreportagen (G)Bornholms Husflid laver julepynt af et utraditionelt materiale. De bruger nemlig cykelslanger til at gøre julemåneden festlig.
  • 18:50Kulturkalenderen (G)Vi ser nærmere på ugens kulturelle begivenheder.
  • 18:55Nu er det jul igen - julegavehits (G)Plejer du altid at drøne rundt efter alle julegaverne den 23. december? Vi guider dig gennem årets julegavehits, så du måske kan få tjek på gaverne lidt tidligere i år. Vi får også gode råd til, hvordan vi undgår, at gaveræset stikker af - og skuffer. Vi får besøg af det fineste Luciaoptog, og så bager vi både bornholmske småkager og en juleklassiker. Julen er en tid, hvor vi er gode ved hinanden. Og vi får også de bedste råd til, hvordan det bliver en god jul for dyrene.
  • 19:3019.30Nyheder
  • 19:37Vejret i morgen (G)
  • 19:40KulturkavalkadeVi ser på Kulturåret 2018
  • 21:09Vejret i morgen (G)
  • 21:10SådanmarkDe bedste historier fra hele Danmark og dagens medvært: Christian Sønderby Jepsen
  • 21:40Kulturreportagen (G)Bornholms Husflid laver julepynt af et utraditionelt materiale. De bruger nemlig cykelslanger til at gøre julemåneden festlig.
  • 21:45Kulturkalenderen (G)Vi ser nærmere på ugens kulturelle begivenheder.
  • 22:0019.30Nyheder (G)
  • 22:07Vejret i morgen (G)
  • 22:10Kulturkavalkade (G)Vi ser på Kulturåret 2018
  • 23:35Sådanmark (G)De bedste historier fra hele Danmark og dagens medvært: Christian Sønderby Jepsen
  • 00:0519.30Nyheder (G)
  • 00:10Kulturkavalkade (G)Vi ser på Kulturåret 2018
  • 01:40Sådanmark (G)De bedste historier fra hele Danmark og dagens medvært: Christian Sønderby Jepsen
  • 02:10Stafetten - Ane Cecilie Mogensen (G)Ane Cecilie Mogensen er bornholmer og kvinden bag bogen 'Klippeøens Trolde'. Hun klipper trolde i papir og skriver historierne om dem i de fredfyldte omgivelser i huset i den store skovhave i Rutsker.
  • 02:35Natur tv - Dueodde (G)Natur TV - Dueodde
  • 03:30Mens du sover (2:12) (G)Vi er taget på natreportage for at møde nogle af dem der arbejder, mens du sover.
  • 04:00Nationalpark Thy (34:52)Naturprogram fra Nationalpark Thy
  • 04:30Stafetten Rune Schytte (G)Rune Schytte er fra Norge. Efter to sommerferier på Bornholm var han forelsket i øen. Han flyttede til i 2004 med sin familie. Rune Schytte har sit eget produktionsselskab, og han laver dokumentarfilm.
  • 05:00Sådanmark (G)De bedste historier fra hele Danmark og dagens medvært: Christian Sønderby Jepsen

God mad skal sætte Danmark på verdenskortet

Gastronomiske succeser som Noma skal bruges til at løfte eksporten af danske fødevarer, mener minister.
Øget fokus på markedsføring af gastronomi i udlandet, et nyt stort event med fokus på dansk mad og mere uddannelse i madspild.

Det er et udpluk af de idéer, som regeringen bør tage med i en ny madsatsning, der i 2025 skal gøre Danmark til "et globalt centrum for gastronomi".

I hvert fald hvis det står til ekspertudvalget ved navn Team Gastro, som består af repræsentanter fra blandt andet Noma, Meyers Madhus og folk fra brancheorganisationer.

Mandag afleverede de, heriblandt den på Bornholm bosiddende kok Jesper Vollmer, en række anbefalinger til dansk gastronomi til erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) og miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

- Jeg synes, at det er nogle meget spændende anbefalinger, siger miljø- og fødevareministeren.

- Det handler i høj grad om at bruge gastronomi som et redskab for vækst, turisme og eksport.

Ifølge Dansk Industri blev der i 2016 eksporteret fødevarer for 108 milliarder kroner.

Og skal det tal blive endnu større, er det oplagt at styrke Danmarks brand på den gastronomiske scene.

- Vi har i den grad brug for hele tiden at løfte det her område, for konkurrencen er benhård i hele verden, siger Esben Lunde Larsen.

- Det er for eksempel sådan, at tyske turister er mere fokuserede på det svenske end det danske køkken, selv om vi synes, at vi gør det rigtig godt i Danmark.

Gastronomi-satsningen skal også bruges til at løfte bevidstheden om, hvad god gastronomi er inden for landets grænser.

Står det til ekspertudvalget, skal danskerne således forberede sig på, at undervisning i mad og madspild skal fylde mere på skoleskemaet.

- Vi skal snakke om, hvordan vi kan få hjemkundskab tilbage i de danske skoler, for det er jo blevet et lille fag, siger Dorthe Petersen, direktør for Meyers Madhus og medlem af ekspertteamet.

- Vi har brug for, at vi alle sammen tager ansvar omkring mad og landbruget.

Flere af Team Gastros i alt 27 forslag til indsatser bliver højst sandsynligt en del af en gastronomisk strategi, som regeringen planlægger at fremlægge senere på året.

- Det er min oplevelse, når jeg ser ned over anbefalingerne, at der er rigtigt meget af det her, der kan "copy-pastes" og sættes ind i et regeringsudspil, siger Esben Lunde Larsen.

Indtil videre ønsker Esben Lunde Larsen ikke at fortælle, hvor dyr den politiske satsning på dansk gastronomi bliver.

Aktuelle programmer på Play