Næste udsendelse:

TV i dag

  • 23:30Sådanmark (G)De bedste historier fra hele Danmark og dagens medvært: Jette Torp
  • 00:0022Nyheder (G)
  • 00:10Møde i Region Hovedstaden d. 23. oktober 1. del (G)
  • 02:05Møde i Region Hovedstaden d. 23. oktober 2. del (G)
  • 03:40Nationalpark Thy (13:52) (G)Naturprogram fra Nationalpark Thy
  • 04:05Mellem os (G)Vi får besøg af Casper Sobczyk, der er blevet verdensberømte med sine bøffer, der er pakket ind i et tykt lag smør. Vi får også besøg af politidirektør Kit Claudi Grøn-Iversen og politiassistent Jan Wredstøm til en snak om den mobile politistation.
  • 04:35Guld fra gemmerne (G)Guld fra Gemmerne besøger museer i hele Danmark. Denne gang besøger vi Aalborg, Marstal, Thyborøn, Rønne, Horsens, Esbjerg og Holbæk.
  • 05:05Sådanmark (G)De bedste historier fra hele Danmark og dagens medvært: Jette Torp

Øens demente får ofte antipsykotisk medicin

Bornholm er en af de kommuner, der oftest benytter antipsykotisk medicin i behandlingen af demente. Ønsket er ellers, at brugen af antipsykotisk medicin sænkes.
Bornholmske demente over 64 år er blandt de demente i Danmark, der får mest antipsykotisk medicin. Det viser en opgørelse, som Sundhedsdatastyrelsen har lavet.

Ifølge opgørelsen fik 30 procent af gruppen antipsykotisk medicin pr. 1. januar 2017. Det er 5. flest blandt landets kommuner, kun overgået af Tønder, Albertslund, Aabenraa og Glostrup.

Brugen af antipsykotisk medicin i behandlingen af demente er et af punkterne i den demenshandlingsplan, som blev vedtaget af Regeringen og partierne bag satspuljen tilbage i 2017. Her er ønsket, brugen sænkes med 50 procent frem mod 2025.

Sundheds- og Ældreministeriet skriver i en pressemeddelelse:

"Antipsykotisk medicin kan give alvorlige bivirkninger såsom ufrivillige bevægelser, blodpropper, hjerteproblemer og overdødelighed. Og mennesker, der lider af demens, er særligt udsatte for at udvikle bivirkninger.

Derfor bør antipsykotika være den absolutte undtagelse til mennesker med demens, og kun hvis ”patienten trods anden behandling fortsat er forpint eller til betydelig gene eller fare for sig selv eller andre” skal antipsykotisk medicin overvejes."

Udover ønsket om mindre brug af antipsykotisk medicin indeholder demenshandlingsplanen to andre overordnede mål - nemlig at Danmark skal have 98 demensvenlige kommuner og, at flere mennesker med demens skal udreddes.

Aktuelle programmer på Play