Næste udsendelse: 18:30 Sådanmark (G)

TV i dag

  • 18:05Helt i fisk - Gedder med levende agn (G)Helt i Fisk-drengene er taget til en privat sø på Nordbornholm. Her går rygtet om, at der er gedder, og at ingen fisker efter dem. Metoden er denne gang levende agn, som dog først skal fanges, før fiskeriet kan gå igang.
  • 18:30Sådanmark (G)De bedste historier fra hele Danmark og dagens medvært: Morten Remar
  • 19:00Mellem os (G)For første gang i flere år er der et bordtennis-ungdomshold, der deltager i turneringer. Det kan du høre mere om i mandagens udgave af Mellem Os, hvor Vilmer Funch er i studiet med to unge spillere. Desuden skal det handle om bisonerne i Almindingen. Skovrider Søren Friese er inviteret ind til en snak om projektet og den kritik, der har været af det.
  • 19:3019.30Nyheder
  • 19:49Vejret i morgen (G)
  • 19:55Helt i fisk - På prøve med flueEt ønske fra Helt i Fisk-drengene var at prøve at fiske med flue. Den elegante og noble fiskeform er dog noget af en udfordring for især én af drengene. Tag med til Stenbrudssøen i Nexø og se, hvordan det går.
  • 20:15Mellem os i julehumør
  • 20:58Vejret i morgen (G)
  • 21:00SådanmarkDe bedste historier fra hele Danmark og dagens medvært: Peter Mogensen
  • 21:30Vild Med Dyr (G)Anna Louise Tranæs Didriksen besøger de frække næsebjørne i Randers Regnskov. De bliver aktiveret ved at Anna gemmer deres mad i køkkenets potter, pander og kagedåser.
  • 22:0022Nyheder
  • 22:09Vejret i morgen (G)
  • 22:10Helt i fisk - På prøve med flue (G)Et ønske fra Helt i Fisk-drengene var at prøve at fiske med flue. Den elegante og noble fiskeform er dog noget af en udfordring for især én af drengene. Tag med til Stenbrudssøen i Nexø og se, hvordan det går.
  • 22:40Mellem os i julehumør (G)
  • 23:20Kulturkalenderen (G)Vi ser nærmere på ugens kulturelle begivenheder.
  • 23:30Sådanmark (G)De bedste historier fra hele Danmark og dagens medvært: Peter Mogensen
  • 00:0022Nyheder (G)
  • 00:10Helt i fisk - På prøve med flue (G)Et ønske fra Helt i Fisk-drengene var at prøve at fiske med flue. Den elegante og noble fiskeform er dog noget af en udfordring for især én af drengene. Tag med til Stenbrudssøen i Nexø og se, hvordan det går.
  • 00:40Mellem os i julehumør (G)
  • 01:20Sådanmark (G)De bedste historier fra hele Danmark og dagens medvært: Peter Mogensen
  • 01:50Stafetten - Joan Gerdes (G)Joan Gerdes bor med sin mand og to børn i et hus på landet mellem Østermarie og Svaneke. Hun er oprindeligt fra København. Joan Gerdes arbejder nu som partner i Svaneke Revision.
  • 02:15Natur tv - Dueodde (G)Natur TV - Dueodde
  • 03:15Nationalpark Thy (32:52) (G)Vi møder Hanstholm Havn i børnehøjde. Børnene i naturbørnehaven kender livet på havnen.
  • 03:45Mellem os i julehumør (G)
  • 04:30Stafetten Henrik Rhod (G)Henrik Engell Rhod er retspræsident på Bornholm. Han er opvokset i vestjylland, og det var lidt et tilfælde, at det blev jura har kom til at læse. I dag fylder hans arbejde rigtigt meget. Henrik Engell Rhod er fortrøstningsfuld med hensyn til Bornholms fremtid, og han ser blandt andet en generel holdningsændring på øen som en katalysator for en bedre fremtiden for Bornholm.
  • 05:00Sådanmark (G)De bedste historier fra hele Danmark og dagens medvært: Peter Mogensen

Nu er det jul igen: Hjemmelavet bornholmsk snaps

Det er slet ikke så svært at lave sin egen snaps. I aftenens udgave af "Nu er det jul igen" har Sofie Andersen besøg af snapseentusiast Søren Lorenzen, der viser hvordan.
Søren Lorenzen er snapseentusiast og var i år dommer ved DM i kryddersnaps. I "Nu er det jul igen" er han forbi studiet for at vise, hvordan du kan lave din helt egen snaps med et touch af Bornholm.

De snapse han laver i programmet kan man nemlig lave med ingredienser, man kan finde i den bornholmske natur lige nu. Hunderose og ene vokser over hele Bornholm.

Hvis du har lyst til at prøve kræfter med snapse til årets julefrokoster kan du se Søren Lorenzens opskrifter her:

Hunderose-hyben og honning

til 1/2 flaske:

- ca. 50 g. flækkede, rensede og tørrede hunderosehyben (helst modne - de umodne tykner snapsen, men tilfører også mere syre). Svarer til ca. 100 - 150 g. friske hyben.
- 1 stor spsk. honning
- 1/2 flaske neutral brændevin eller vodka

Honningen smeltes og varmes ved middeltemperatur på en pande. Når den er smeltet og bobler let tilføres de tørrede hyben. De skal glaseres let. Når man kan dufte hyben gennem honningen er det færdigt. Honningen må ikke brænde på.

De glaserede hyben og den smeltede honning hældes på glas og dækkes med en halv flaske neutral brændevin eller vodka. Hybenerne vil sætte sig som en hård klump, men man kan støde den løs med en grydeske i snapsen. Ellers skal alkoholen nok opløse honningen efter lidt tid.

Snapsen skal trække i 1-2 uger (måske længere eller kortere - smag dig frem).

Bliver snapsen for stærk kan den fortyndes med mere neutral snaps/vodka.

Ideen med snapsen er at få de frugtige og syrlige noter fra hunderosehyben frem med den runde og søde smag fra honningen. Lidt bornholmsk honningsyp må der gerne være i baggrunden, så længe den ikke overdøver smagen af hyben.
Når man tilbereder sine hyben i varm honning fremtvinger man mere smag i dem. Man kan lege lidt med, hvor længe man varmer honningen. Jo mørkere honning, jo dybere smag. Brænder den på bliver den dog bitter.

Røget Ene

- 1-2 grene fra enebærbusk gerne med bærkogler (grønne som modne), masser af nåle etc.
- 1/2 flaske neutral snaps

Brænd ene-grenene med en gasbrænder, så det knitrer og ryger en smule. Undgå, at der går ild i grenen. Giv den lidt over det hele, så du kan dufte de brændte nåle. Brænd også gerne de bærkogler, der sidder på. Det dufter i aller højeste grad af jul, når man laver den.
Put de brændte grene i et passende størrelse glas og overhæld med en smagsneutral brændevin eller vodka.
Skal trække mindst 2 uger og gerne mere. Smag dig frem.

Jo længere og mere du brænder grenene, jo mere røg kommer med i snapsen. Den kan dog let blive bitter eller sur, hvis du brænder for meget. Så hold lidt igen i starten og hold øje med smagen, mens den trækker. Du kan altid tilføre mere brændt ene eller fortynde, hvis smagen ikke er, som du ønsker.

Her går vi efter en smag af en simpel røget gin.

Se hvordan Søren Lorenzen laver de to snapse i "Nu er det jul igen" på TV 2/Bornholm i aften klokken 19.50

Aktuelle programmer på Play