Næste udsendelse: 12:00 FV19 - Valgfolkemøde 5. del (G)

TV i dag

  • 11:30FV19 - De unges valg
  • 12:00FV19 - Valgfolkemøde 5. del (G)Den pressede generation Præstationssamfundet, karakterræs og de sociale medier bliver beskyldt for at være årsag til, at landets unge i stadig stigende grad bliver ramt af stress, angst og depressioner. En undersøgelse viser, at 40 procent af danske unge har det skidt i et omfang, der er alvorligt. Hvem vil tage ansvar for at vende udviklingen? Politikere: Rosa Lund (Enhedslisten), Tommy Ahlers (Venstre) og Nick Mogensen (Nye Borgerlige) Vært: René Ryom
  • 12:50Mellem os fra mandag (G)Radioværten Sandie Westh og fotograf Anders Beier har begge været indeover bogen "Bornholm". Sandie med ord om sin opvækst på øen og Anders Beier med billeder.
  • 13:20Mellem os fra tirsdag (G)Mød Cæcilie Blinkenberg som er den første fastansatte kvinde i Danmarks Kystredningstjenestes historie. Forfatteren Steen Søgaard lægger også vejen forbi studiet og fortæller om hans nye roman "Korsveje", der udspiller sig i 1500- og 1600-tallets Europa og Nordafrika.
  • 13:49Vejret i aften
  • 13:50Mellem os fra onsdag (G)Vi skal stemme til Europaparlamentsvalget på søndag den 26. maj, og derfor har vi inviteret lokale kandidater ind i studiet. I aften er det Susan Kjeldgaard fra Alternativets tur. Der går også musik i den, når Thomas Stibolt fra metalfestivalen Raise Your Horns kommer ind og fortæller om festivalens program.
  • 14:20Mellem os fra torsdag (G)Tidligere på måneden begyndte en stor udgravning på Sorte Muld ved Svaneke. I udgravningen deltager mange studerende fra Aarhus Universitet og to af dem - Laura Ahlqvist og Sebastian Gerberg - kommer ind og fortæller om udgravningen, stedets historie og det særlige ved at være arkæolog.
  • 14:45EKKO (G)I 100 år har mennesket brudt granit, men siden er naturen. EKKO undersøger de små stenbrudssøer kaldet Klondyke mellem Teglkås og Vang -til lands, til vands og i luften. Stavtæge, aborreæg og den amerikanske fyrretæge er på programmet, der også byder på den meget sjældne svamp keglemorklen..
  • 15:25Sprogblomster (G)Se med, når Joakim Lind Tranberg endnu en gang forsøger at holde panelet i kort snor.
  • 16:20Kulturreportagen - Et år langs de bornholmske kyster (G)Hver fredag i 2018 gik kunsteren Ben Woodhams en tur langs den bornholmske kyst, hvor han gik fra solen stod op, til den gik ned. Her malede han, hvad han så på sin vej. Da året var omme, havde han været hele øen rundt. Nu ser han tilbage på det årslange projekt og et lille udvalg af de mange malerier.
  • 17:0017Nyheder
  • 17:04Vejret i morgen
  • 17:05Kong Gulerod (G)Temaet er "Lad det blomstre" Vi tager til Hvide Hus og ser blandt andet på hvor langt Stig er kommet med hans nye "park" - og her ser vi også på de flotte blomstrende kamelia-buske som netop nu står i fuldt flor. Vi besøger Erik Høst og hans flotte hvidblomstrende mandeltræ. Han har selv sået det for 12 år siden og i år blomstrer det for første gang. Hos Benny på Strabo er der fuld gang i haven og på marken. De skal afholde øens andet havemarked d. 2. juni og så deltager de i "Kulinarisk Ø - Madfestival" d. 23-27/6, og forberedelserne er i fuld gang. Vi skal hjem til formanden for Bornholms haveselskab, Gurli Kongshjelm. Hun viser lidt af sin have frem og fortæller samtidig om planerne for haveselskabets havemarked i Hareløkkerne den 18. maj. Hjemme giver vi blandt andet tips til, hvordan man kan forynge sine forsømte lavendelbuske, og giver gode tips om, hvordan man kan fordoble antallet af egne ærteblomster.
  • 17:50Kulturreportagen - Kryddersnaps (G)I denne uge er Kulturreportagen på besøg hos Ann-Christin Mortensen. Hun har næsten 100 forskellige snapse, og i 2017 vandt hun det danske mesterskab i kryddersnaps.
  • 18:0018Nyheder
  • 18:04Vejret i morgen (G)
  • 18:05FV19 - Valgfolkemøde 6. delKan politikere regne ud, hvem der har sagt hvad? Og hvad mente de egentlig med det? Vi har været på jagt i arkiverne og fundet citater fra danske politikere, som vi udfordrer to kandidater til at gætte. Og du er selvfølgelig velkommen til at gætte med. Politikere: Pernille Vermund (Nye Borgerlige) og Britt Bager (Venstre) Vært: Preben Dahl
  • 18:30FV19 - De unges valg (G)
  • 18:55Dyreliv, Gederne (G)De tamme og klappe-venlige geder er et af dyreparkens største trækplastre
  • 19:00Billeddetektiverne (G)I denne udsendelse lægger vi ud med at vise billeder, som seerne har hjulpet os med at få opklaret detaljer omkring. Og så er Tom Nielsen igen på banen med fine billeder fra det gamle Tejn.
  • 19:3019.30Nyheder
  • 19:44Vejret i morgen (G)
  • 19:45Månedens foredrag - Jakob Seerup Museumsinspektør Jakob Seerup fortæller om Valborg Hjorth. Bornholms fornemst dekorede sygeplejerske. En sygeplejerske i krig og fred.
  • 20:44Vejret i morgen (G)
  • 20:45FV19 - De unges valg (G)
  • 21:10Silles Hus - træterrasse og georginerI Silles hus er der altid noget at gøre!
  • 21:35Helt i fisk - Gedder med levende agn (G)Helt i Fisk-drengene er taget til en privat sø på Nordbornholm. Her går rygtet om, at der er gedder, og at ingen fisker efter dem. Metoden er denne gang levende agn, som dog først skal fanges, før fiskeriet kan gå igang.
  • 22:0519.30Nyheder (G)
  • 22:19Vejret i morgen (G)
  • 22:20Månedens foredrag - Jakob Seerup (G)Museumsinspektør Jakob Seerup fortæller om Valborg Hjorth. Bornholms fornemst dekorede sygeplejerske. En sygeplejerske i krig og fred.
  • 23:20Silles Hus - træterrasse og georginer (G)I Silles hus er der altid noget at gøre!
  • 23:45FV19 - De unges valg (G)
  • 00:1019.30Nyheder (G)
  • 00:25Månedens foredrag - Jakob Seerup (G)Museumsinspektør Jakob Seerup fortæller om Valborg Hjorth. Bornholms fornemst dekorede sygeplejerske. En sygeplejerske i krig og fred.
  • 01:25Nattv: OTM (G)Nat-tv besøger nogle af dem, der hver nat må møde på arbejde. Nat-tv besøger alt fra mejeristerne til bageren og natteravnene. I nat fra OTM Avistryk.
  • 02:25Nationalpark Thy (4:52) (G)Naturprogram fra Nationalpark Thy
  • 02:50Månedens foredrag - Bjørn Ørding Thomsen (G)Bjørn Ørding Thomsen fortæller om Den sorte død og dens efterfølgende virkninger
  • 03:50Guld fra Gemmerne (G)Guld fra Gemmerne besøger museer i hele Danmark. Denne gang besøger vi Egeskov, Aabenraa, Skagen, Lemvig, Nykøbing Falster og Rønne.
  • 04:20FV19 - De unges valg (G)
  • 04:45FV19 - Valgfolkemøde 6. del (G)Kan politikere regne ud, hvem der har sagt hvad? Og hvad mente de egentlig med det? Vi har været på jagt i arkiverne og fundet citater fra danske politikere, som vi udfordrer to kandidater til at gætte. Og du er selvfølgelig velkommen til at gætte med. Politikere: Pernille Vermund (Nye Borgerlige) og Britt Bager (Venstre) Vært: Preben Dahl
  • 05:10Stafetten - Tamara Julin (G)Tamara Julin flyttede til Bornholm fra Køge i 2014. Hun bor nu med sin mand i Listed, hvor hun også har sin klinik. Tamara Julin er uddannet kost- og kropsterapeut. Hun dyrker meget motion, har et holistisk livssyn og badet i havet hver morgen.

Lækre juleopskrifter

Sad du og blev helt sulten over maden i Kong Gulerod mandag aften? her er opskrifterne.
Det så umanerligt lækkert ud, da Søren Thornberg tilberedte julemad over bål i Kong Gulerod mandag aften.

Hvis du sad og fik lyst til selv at sætte tænderne i braiseret nakkefilet i juleøl eller kanelæbler med marshmallows, kan du bare gå i gang.

Her er nemlig opskrifterne på alle de lækre retter Søren Thornberg diskede op med.

Braiseret nakkefilet i juleøl

• 1 nakkefilet
• Lidt smør/olie
• 2 gulerødder i tern
• 2 porre
• 2 løg finthakket
• 6 fed hvidløg finthakket
• Ca. 4 dl æblemost
• Ca. 4 dl mørk juleøl eller en flaske. Fyldig og ikke
for bitter.
• Lidt flydende koncentreret hønsefond eller ½ terning
• 2 laurbærblade
• 2 stilke rosmarin
• 2 stjerne anis
• 2 hel kanel
• 5 hele nelliker
• 5 peberkorn
Fremgangsmåde:
Brun nakkefileten på en pande i smør eller grill den af på grillristen. Sæt den til side.
I en støbejernsgryde kommes lidt smør/olie og gulerødder, porre, peberkorn og hvidløg og de sauteres under ikke alt for høj varme i et par minutter.
Tilsæt det brunede kød sammen med laurbærblade, rosmarin, stjerne anis, kanel og nelliker.
Tilsæt herefter æblemost, juleøl og hønsefond og kog op. Skum braiseringslagen og kom låg på.
Tilpas varmen således at retten kan småsimre i 1 ½ til 2 timer.
Tag kødet op og hold det varmt i sølvpapir.
Sigt saucen og kassér fyldet.
Kog saucen op og evt. ind og jævn med lidt maizena rørt op i vand.
Smag til med salt og peber og lidt æbleeddike. Lidt smør hvis man vil være god ved sig selv.
Kom kødet tilbage i gryden og hold det varmt, imens du tilbereder resten af menuen.

Kartofler med persillerod og rosenkål

• Skyllede kartofler med skræl skåret i tern.
• Persillerod skyllet og skåret i tern.
• Pastinak skyllet og skåret i tern.
• Rosenkål hvor de yderste blade er fjernet og skåret i kvarte
• Frisk timian og reven økologisk citronskal
• Olie
• Salt og peber.
Sæt en støbejernspande over og kom lidt olie på og varm lidt op.
Kom kartofler og persillerod på panden og ladt det stege 5- 6 minutter eller til det er begyndt at få lidt farve og næsten møre. Kartoflerne kan blancheres først, hvis man vil være sikker på, at de ikke hænger fast på panden.
Tilsæt de kvarte rosenkål og steg videre i nogle minutter
Kom timianblade og reven citronskal på og smag til med salt og peber.

Lun rød spidskålssalat med æble og selleri

• Finsnittet rød spidskål
• Fintsnittet grønkål
• Knoldselleri skåret i fine strimler
• Æble skåret i tern
• Tørrede tyttebær
• Valnøddekærner
• Æblebalsamico, eller anden balsamisk eddike.
• Smør
• Evt. lidt honning og en ekstra smørklat
• Salt og peber.
Sæt en støbejernsgryde over ilden og kom en smørklat i.
Kom spidskål og grønkål i gryden og lad det småstege/simre i 4-5 min.
Tilsæt strimler af selleri og steg yderligere i et minut.
Kom tyttebær, valnødder og æbletern i og vend det sammen.
Tilsæt æblebalsamico lidt honning og lidt smør
Smag til med salt og peber.

Kanelæbler med marshmallow

• Gode faste æbler
• Marshmallows
• Kanel
• Rørsukker eller økologisk kokossukker
• Smør
• sølvpapir
• Flødeskum
Udstik æblerne således at der er et cylinderformet hul
Bland sukker og kanel
Skær marshmallows i passende stykker således at de kan presses ind i æblerne.
Smelt lidt smør.
Pensl stykker af sølvpapir med smeltet smør og drys med kanelsukker.
Drys kanalsukker ind i æblet og fyld med marshmallows.
Pak æblerne ind i det smurte sølvpapir og kom et ekstra lag sølvpapir uden på.
Bag æblerne på risten over ilden eller kom i yderkanten af gløderne. Vend dem ofte og bag den møre. Ca. 7-8 minutter.
Pak æblet ud og del det i 4 stykker og server med en skefuld flødeskum.

Æblegløgg med rom

• 2 stjerne anis
• 2 stykker hel kanel
• 4 kapsler kardemomme
• 1 l god økologisk æblemost
• 1 dl mørk rom
• Lidt rørsukker
• 1 spsk. Frisk ingefær
• Fintrevet skal af en økologisk citron
• Skiver af æble.
Kom stjerne anis, kanelstænger og kardemomme i en tepose og luk den.
Kom æblemost rom og rørsukker i en gryde of tilsæt teposen.
Varm op til kogepunkter.
Tilsæt fintrevet ingefær og tag gryden af varmen.
Lad gløggen trække et par timer.
Fjern teposen og lun gløggen op.
Tilsæt reven citronskal og server i et glas med skiver af æble.

Aktuelle programmer på Play