Næste udsendelse: 21:30 Guld fra Gemmerne (G)

TV i dag

 • 20:58Vejret i morgen (G)
 • 21:00Mad med Mads og DavidMads henter æg på Store Elmue Gård nær Faxe, og David laver klassikeren hakkebøf med spejlæg og hjemmesyltede løg. Produceret i 2017.
 • 21:30Guld fra Gemmerne (G)Guld fra Gemmerne besøger museer i hele Danmark. Denne gang besøger vi Holstebro, Åbenrå, Odense, Haslev, Rønne og Aalborg
 • 22:0022Nyheder
 • 22:09Vejret i morgen (G)
 • 22:10Kulturreportagen - Annelise Kofoed Hansen (G)Annelise Kofoed-Hansen er billedkunstner, gobelinvæver og digter. Hendes store kærlighed er Grønland og hendes passion er klimaet.
 • 22:20Danmarks Ferieø (G)TV 2/Bornholms Birger Kofoed har gravet i de gamle fotos og smalfilm. Han fortæller historien om turismen på Bornholm - helt fra de første turister kom før århundredeskiftet og til hurtigfærgerne .
 • 22:45Mellem os (G)Mellem os får besøg af den nye forstander på Bornholms Efterskole, Finn Pedersen. Du kan også møde Verner Schou, som har været med til at stifte den nye forening, Bornholm for Mangfoldighed.
 • 23:15Mad med Mads og David (G)Mads henter æg på Store Elmue Gård nær Faxe, og David laver klassikeren hakkebøf med spejlæg og hjemmesyltede løg. Produceret i 2017.
 • 23:40Stoltzes Naturperler - Hestehaven (G)Hestehaven på Nordbornholm er en skøn og godt skjult perle med hængesæk, urørt skov og mose. Følg med, når Michael Stoltze øser ud af barndommens oplevelser.
 • 00:0022Nyheder (G)
 • 00:10Kulturreportagen - Annelise Kofoed Hansen (G)Annelise Kofoed-Hansen er billedkunstner, gobelinvæver og digter. Hendes store kærlighed er Grønland og hendes passion er klimaet.
 • 00:15Danmarks Ferieø (G)TV 2/Bornholms Birger Kofoed har gravet i de gamle fotos og smalfilm. Han fortæller historien om turismen på Bornholm - helt fra de første turister kom før århundredeskiftet og til hurtigfærgerne .
 • 00:40Mellem os (G)Mellem os får besøg af den nye forstander på Bornholms Efterskole, Finn Pedersen. Du kan også møde Verner Schou, som har været med til at stifte den nye forening, Bornholm for Mangfoldighed.
 • 01:10Nattv: Danish Crown (G)Nat-tv besøger nogle af de mange, der hver nat må møde på arbejde. Nat-tv besøger alt fra mejeristerne til bageren og natteravnene. I nat fra Danish Crown i Herning.
 • 02:10Nationalpark Thy (19:52) (G)Naturprogram fra Nationalpark Thy
 • 02:40Månedens foredrag - Alex Speed Kjeldsen (G)Sprogforsker Alex Speed Kjeldsen fortæller om sit arbejde med en ny stor bornholmsk ordbog
 • 03:35Guld fra Gemmerne (G)Guld fra Gemmerne besøger museer i hele Danmark. Denne gang besøger vi Struer, Sønderborg, Skagen, Næstved, Hindsholm, Lemvig og Boldrup.
 • 04:00Mellem os (G)Der går militær i den, når René Danielsson kommer ind i studiet og fortæller om hans syn på værnepligten, som reddede ham fra en ungdom på vej i uføre. Og der er også noget til de endnu yngre. Morten Poulsen og Alena Wils har nemlig skrevet en ny børnebog, der hedder Sofus på Bornholm, og det kommer de ind og fortæller om.
 • 04:30Vild Med Dyr (G)At opdrætte en klovnfisk er en temmelig besværlig affære, så Anna Louise Tranæs Didriksen er taget til Kattegatcentret for at hjælpe til med at fodre en af koralrevets mest berømte fisk.
 • 05:00Stafetten - Oddur Stefan Steinthorsson (G)Oddur Stefan Steinthorsson er musiker i sin grundvold. Han er en bestanddel af musikgruppen Oraklet på Bornholm, som også har leveret musikken til programmet med Oddur. Han er uddannet musik- og dansklærer og har boet på Bornholm siden 1994.

Skibsekspert: Tegninger er nøglen til undersøgelse

De manglende tegninger af Bornholmslinjens hurtigfærger er nødvendige for at kunne foretage en retvisende komfortundersøgelse, vurderer en ekspert.
Force Technology, som er selskabet bag komfortundersøgelsen af Bornholmslinjens to hurtigfærger, har mødt en lukket dør hos det australske værft, Incat, der har tegnet færgerne.

Værftet vil nemlig ikke udlevere tegningerne af skibene, og det er dybt problematisk, vurderer skibsingeniør Hans Otto Holmegaard Kristensen.

- Skal man lave de her beregninger over, hvordan sådan et skib vil opføre sig i forskellige bølgesystemer og bølgehøjder, jamen så er et af hovedelementerne, at selve skrogformen bliver læst ind i et computerprogram, for det er skrogformen, der bestemmer, hvordan skibet bevæger sig, siger han.

Tegninger er kernen i undersøgelsen
I mangel af tegningerne vil Force Technology i stedet foretage flere og mere længerevarende beregninger, men det er langt fra godt nok, understreger han.

- Det er klart, at hvis man foretager nogle kontrollerede målinger, så får man en fornemmelse af, hvad der er op og ned i den her sag, men man får jo ikke en dybdegående analyse af, hvordan skibet opfører sig i forskellige bølgehøjder. Det er helt udelukket, siger han.

På spørgsmålet om, hvorvidt man skal forvente at få noget konkret ud af undersøgelsen, er svaret fra skibsingeniøren klart:

- Det skal man ikke forvente, nej. For det er hele kernen, at man kender det skrog. Får man ikke det, så er der ikke noget at gøre.

Også effekten af den omdiskuterede T-foil stabilisator bliver gennemført på et ringere grundlag - i stedet vil man nu sammenligne med undersøgelser foretaget på lignende skibe i andre farvande

- Man har måske lavet undersøgelsen fra nogle andre bølgehøjder og bølgelængder, end det, der er det udprægede ved Bornholm. Og det vil sige, at så får man alligevel ikke det korrekte billede, fortæller han.


Almindelig praksis ikke at ville udlevere tegninger
Selvom det kan lyde mærkeligt, at et værft ikke vil udlevere tegninger til deres skibe, så er det faktisk ret almindeligt, fortæller Hans Otto Holmegaard Kristensen. I 40 år har han beskæftiget sig med hurtigfærger - alligevel har han aldrig set tegningen til én.

- Tegningerne til et skib er at betragte på samme måde, som hvis en lakridsfabrikant ikke vil oplyse opskriften til sine lakridser, fortæller han.

Men selvom det er almindelig praksis, så undrer det alligevel Hans Otto Holmegaard Kristensen, at det ikke har lykkedes Force Technology at indgå en såkaldt "non disclosure agreement," hvor man skriver under på, at man udelukkende bruger tegningerne til én ting - i dette tilfælde beregninger - og derefter aldrig bruger eller videreformidler viden om tegningerne igen.

- Det ærgrer mig, at værftet er så, lad os kalde det overforsigtig, over for en institution som Force. Det er en dybt professionel institution, som ved, hvordan man behandler konfidentielt materiale. Så det er sådan set også en mistro til Force, som jeg ikke synes, er berettiget, siger han.

Aktuelle programmer på Play