Næste udsendelse: 23:55 Kulturkalenderen (G)

TV i dag

  • 22:35FV19 - Valgdebat: Klog, grøn og sikker (G)
  • 23:55Kulturkalenderen (G)Vi ser nærmere på ugens kulturelle begivenheder.
  • 00:0022Nyheder (G)
  • 00:10FV19 - Mød partiet Kristendemokraterne (G)
  • 00:35Møde i Region Hovedstaden d. 14. maj 1. del (G)
  • 02:10Møde i Region Hovedstaden d. 14. maj 2. del (G)
  • 03:05FV19 - Valgfolkemøde 2. del (G)Vær med, når vi tester politikere på deres ærlighed med det gode, gamle spil “Jeg Har Aldrig…”. Det er politikernes mulighed for at få nagende byrder væk fra skuldrene og gå til valget med ren, nyskuret og kridhvid samvittighed. Politikere: Alexander Grandt (Soc. dem), Joachim Hjorting (Kons) og Karsten Hønge (SF) Vært: Preben Dahl
  • 03:25FV19 - Valgdebat: Klog, grøn og sikker (G)
  • 04:59FV19 - Mød partiet Kristendemokraterne (G)

Kasketkunst på Grønbechs Gård

Kasketter kan være små kunstværker mener en bornholmsk kasketmager. Med en ny udstilling håber han at skabe mere opmærksomhed om faget.
Silas Gärtner er Danmarks eneste kasketmager - og nok lige nu, den eneste, der har sine kasketter udstillet.

På Grønbechs Gård i Hasle var der i dag fernisering på Silas Gärtners udstilling. Her kan man både se nogle af de kasketter, der er allermest populære og lære mere om processen bag at sy en kasket.

- Vi har billeder fra mit første værksted i København, der er noget video, og så har vi lagt skabeloner frem, så man kan tegne mønster af og tage med hjem, hvis man gerne vil sy sin egen kasket, siger Silas Gärtner.

Den bornholmske kasketmager er uddannet i Tyskland og har flyttet produktionen af kasketter hjem til Bornholm. I morgen åbner han en forretning med salg af kasketterne i Soldalen under firmanavnet Wilgart.

På Grønbechs Gård glæder man sig over at kunne udstille Silas Gärtners kasketter. Kunsthåndværk med tekstiler kan nemlig nemt blive lidt overset:

- For mig er det kunsthåndværk at vælge stoffet, lave skabelonen og sy hatten. Det er nærmest en uddød håndværkstradition, og jeg synes syning er én af ting, der godt kunne komme mere fokus på igen, siger Mai Ørsted, leder af Grønbechs Gård.

Silas Gärtner håber, at udstillingen kan få flere til at få øjnene op for faget. Det er nemlig mange år siden Danmark har haft en kasketmager.

- De sidste jeg kender til i Danmark lukkede i 1992, så vi kunne godt tænke os at flere kendte til faget, siger han.

Kasketter er en hel unik beklædningsgenstand mener Silas Gärtner. Derfor er det også helt på sin plads at kalde dem for kunst, mener han.

- I Wilgart nummererer vi kasketterne efter årstal, og kasketterne er helt unikke. Derfor kan man også følge udviklingen i kasketterne fra år til år, siger Silas Gärtner.

Aktuelle programmer på Play