Næste udsendelse: 23:20 Kirke og meninger (G)

TV i dag

 • 22:50Mellem os (G)Rønne-præst Ulla Skov er netop vendt tilbage til Bornholm efter 7 måneders udsendelse som feltpræst for de danske soldater i Afghanistan. Hun fortæller om sit arbejde som feltpræst, og om mødet med den afghanske befolkning. Især de unge afghanske kvinder, der kæmper deres egen krig for frihed og ligeværd, har gjort stort indtryk på 'Ulla the Mullah', som var kvindernes kærlige kaldenavn til den danske feltpræst.
 • 23:20Kirke og meninger (G)Debatprogram, hvor Laura Cæcilie Engell Jessen, Niels Engelbreht og Michael Kaarby diskuterer store, små og lokale spørgsmål.
 • 00:0022Nyheder (G)
 • 00:10Kulturreportagen Forlis - en fotoudstilling (G)Det er blevet til udstillingen Forlis.Skibe er strandet og forlist ved øens kyster igennem hundreder af år. Jacob Seerup fra Bornholms Musem har været i arkiverne og fundet spektakulære billeder frem.
 • 00:20På sporet af Bornholm - fra Aakirkeby - Nexø (G)I dette afsnit skal vi fra Aakirkeby til Nexø. Det sidste stræk på den bane, som startede jernbanefeberen på Bornholm. Her skal vi forbi Pedersker og Kanikkegaard Station, men også Ugleenge kurven, hvor toget en dag kørte af sporet.
 • 00:55Mellem os (G)Rønne-præst Ulla Skov er netop vendt tilbage til Bornholm efter 7 måneders udsendelse som feltpræst for de danske soldater i Afghanistan. Hun fortæller om sit arbejde som feltpræst, og om mødet med den afghanske befolkning. Især de unge afghanske kvinder, der kæmper deres egen krig for frihed og ligeværd, har gjort stort indtryk på 'Ulla the Mullah', som var kvindernes kærlige kaldenavn til den danske feltpræst.
 • 01:25Kirke og meninger (G)Debatprogram, hvor Laura Cæcilie Engell Jessen, Niels Engelbreht og Michael Kaarby diskuterer store, små og lokale spørgsmål.
 • 02:05Månedens foredrag - Kim Mortensen (G)Tidligere formand i Bornholms Cycle Club Kim Mortensen fortæller om cykelsportens historie og udvikling på Bornholm.
 • 02:40Guld fra Gemmerne (G)Guld fra Gemmerne besøger museer i hele Danmark. Denne gang besøger vi Dannevirke, Aalborg, Thorsminde, Odense, Bangsbo og Holbæk.
 • 03:10EKKO special - Bornholm planter træer (G)
 • 04:00Vild Med Dyr - Oddere (G)Odderne i Randers Regnskov er kvikke og meget nysgerrige dyr. I dag skal Anna Louise Tranæs give dem en anderledes godbid. Det bliver en udfordring for både menneske og oddere.
 • 04:30Nationalpark Thy (6:52) (G)Naturprogram fra Nationalpark Thy
 • 05:00Stafetten - Oddur Stefan Steinthorsson (G)Oddur Stefan Steinthorsson er musiker i sin grundvold. Han er en bestanddel af musikgruppen Oraklet på Bornholm, som også har leveret musikken til programmet med Oddur. Han er uddannet musik- og dansklærer og har boet på Bornholm siden 1994.

Forbud mod sprøjtemidler er på vej

Selvom der endnu ikke er kommet svar på en screening om pesticider i vores drikkevand, varsler miljøminister Lea Wermelin et forbud mod sprøjtemidler.
Vi skal kunne drikke vores vand i fremtiden, som vi kan nu. Miljøminister Lea Wermelin lægger op til en skærpelse af kravene mod sprøjtemidler, der er omkring vandboringsområder.

Tilbage i januar satte den tidligere regering en screeningproces i gang, der skulle undersøge, hvor mange pesticidstoffer, der er i vores drikkevand. Den undersøgelse er fortsat under Lea Wermelin, og selvom miljøministeren venter på svar fra screeningen, er hun ikke i tvivl om, at der skal ændres i reglerne for brug af sprøjtemidler nær vandboringsområder.

- Vi vil sikre os, at der kommer et forbud mod sprøjtemidler i de boringsnære beskyttelsesområder, siger Lea Wermelin.

Ministeren nævner dog også, at det er vigtigt, at kommuner, landbrug og vandværker bliver inddraget, så de kan komme med en fælles løsning til, hvordan områderne skal benyttes, når et forbud kommer.

- Det kan være meget afhængig af, hvor i landet, det er, om der skal omlægges til økologi, om det er nogle områder, man skal opkøbe, eller om der skal rejses skov. Det har man et vist tidsrum til at finde ud af, men man ved også, at der i sidste ende kommer et forbud, siger miljøministeren.

Lars-Ole Hjorth-Larsen, der er formand for Bornholms Landbrug & Fødevarer, er enig i, at vi skal beskytte vores drikkevand. Han mener ikke, at man kan fortænke miljøministeren i at skærpe kravene til sprøjtemidler i vandboringsområderne.

- Der er jo et ønske fra befolkningen omkring, at man virkelig har fokus på rent drikkevand, og det har jeg også, siger Lars-Ole Hjorth-Larsen, der dog erkender, at nogle landbrug kan blive ramt af et eventuelt forbud.

- De arealer man snakker om, bliver i dag dyrket på ganske almindelig vis, og derfor kommer vi til at mangle de arealer. De indgår i vores regnskaber, da vi har købt dem og betaler renteafdrag, så det er klart, at hvis vi tager dem ud af produktion, så skal der noget erstatning til, siger Lars-Ole Hjorth-Larsen.

Og miljøministeren er klar til at imødekomme nogle af disse erstatningskrav.

- Det man skal huske er jo, at landmændene også bliver kompenseret for den jord, de skal afgive, afslutter Lea Wermelin.

Der forventes en offentliggørelse af analyseresultat fra screeningen i starten af 2020.

Aktuelle programmer på Play