Næste udsendelse: 15:50 Sprogblomster (G)

TV i dag

 • 14:50Fangstgaranti Greatest (G)Der er garanti for højt humør, stor begejstring og masser af fisk på krogen, når Morten Stamm Mikkelsen kaster snøren i vandet. I dette program viser vi højdepunkter fra de første 3 sæsoner.
 • 15:50Sprogblomster (G)Gæt med om bornholmske ord. Se med, når Joakim Lind Tranberg endnu en gang forsøger at holde panelet i kort snor.
 • 16:30Helt ærligt - hvem spiser hvad? (9) (G)Hvem er vi, alle os der bor i Hovedstadsregionen? Hvordan har vi det med maden, trafikken, motion, med jyske tilflyttere og i det hele taget med hinanden?
 • 17:0017Nyheder
 • 17:04Vejret i morgen
 • 17:05Kong Gulerod (G)Kong Gulerod tager til jule-workshop hos Bo Grønt i Nexø. Her møder vi 32 friske kvinder, der er mødt op for at få gode tips og tricks til at skabe deres egne juledekorationer og kranse. Vi besøger ciderfolkene i Vestermarie. De skal nu til at plante deres egne hjemmepodede æbletræer ud på marken. De har også forsøgt sig med lidt mikrobryg af de første æbler og vi hører om deres erfaringer hidtil. Hjemme følger vi op på alt det vintergrønne og vi tager rodstiklinger af de mynter som vi plantede i baljer tidligere på året og vi konserverer nogle af de sidste blade der skal bruges til en god vinterdrik. Vi vintersikrer de mere sarte planter i haven for eksempel oliventræet og artiskokkerne i køkkenhaven. Vi forsøger os også med at drive grene frem så de blomstrer præcis til jul.
 • 17:50Rejsen til Sagalandet 4:17 (G)TV 2/Bornholms egen julekalender fra 1992 handler om Oskar der ligger syg og møllernissen Humle, der fortæller Oskar om dengang han rejste til Sagalandet for at finde regnbueblomsten, ligesom nissepigen Camille nu er rejst til Sagalandet. Baldrian var kommet til 1000 års skoven. Nissepigen Camille er også kommet til 1000 års skoven.
 • 18:0018Nyheder
 • 18:04Vejret i morgen (G)
 • 18:05Livet på landet - Juletræer og julestue (G)Livet på landet er igen taget på besøg på Knuthenlund, der så småt er gået i gang med juleforberedelserne. Juletræerne, der skal sælges, er mærket op, godsejer Susanne Hovmand-Simonsen skal godkende årets juleplatte og julestuen i gårdbutikken skal planlægges. Produceret i år 2015.
 • 18:35Silles Hus - julehygge og æbleflæsk (G)Julen nærmer sig og i Silles Hus har stemningen indfundet sig. Over bålet bliver der lavet æbleflæsk. Til den søde tand er der chokolade med topping og vi får et bud på, hvordan en gren kan blive til en smuk knagerække.
 • 19:00Helt ærligt - hvem drikker og ryger mest? (10) (G)Hvem er vi, alle os der bor i Hovedstadsregionen? Hvordan har vi det med maden, trafikken, motion, med jyske tilflyttere og i det hele taget med hinanden?
 • 19:20Rejsen til Sagalandet 5:17 TV 2/Bornholms egen julekalender fra 1992 handler om Oskar der ligger syg. Humle fortæller videre om dengang, hvor Baldrian var i Krystaldalen. Nissepigen Camille er kommet til 1000 års skoven.
 • 19:3019.30Nyheder
 • 19:44Vejret i morgen (G)
 • 19:45KulturkavalkadeKulturkavalkaden - vi ser tilbage på kulturåret 2019.
 • 21:15Vejret i morgen (G)
 • 21:20Drømmejobbet - Teknisk isolatørTeknisk hvad-for-noget? Theis Kulmbach var ét stort spørsmålstegn, da jobcenteret foreslog ham en uddannelse til teknisk isolatør. Han tog chancen og er i dag på rette hylde i et fag, der hverken er så ensformigt eller støvet, som mange tror.
 • 22:0019.30Nyheder (G)
 • 22:14Vejret i morgen (G)
 • 22:15Kulturkavalkade (G)Kulturkavalkaden - vi ser tilbage på kulturåret 2019.
 • 23:45Fugleskolen (G)Vil du også have mere ud af turen? At kende fuglene omkring os giver nye og spændende oplevelser i naturen. Sune Riis er biolog og dedikeret ornitolog. Han giver tip til, hvordan man kan kende de bornholmske fugle på udseende, lyde og adfærd.
 • 00:0019.30Nyheder (G)
 • 00:15Kulturkavalkade (G)Kulturkavalkaden - vi ser tilbage på kulturåret 2019.
 • 01:55Månedens foredrag - Christina Seehusen (G)Arkæolog Christina Seehusen fortæller om udgravningerne i 2016 på Nørre Sandegård
 • 02:45Bornholm knokler - Autolakerer (G)Der bliver slebet, malet og lakeret i denne udgave i Bornholm Knokler, hvor vi er på besøg i Lakcenteret i Rønne. Her har en Toyota Aygo fået en lille skade, og skærmen skal omlakeres. En ikke helt nem opgave når maling og lak elsker at løbe.
 • 03:30Fra lade til landevej Tungen lige i munden (7:12) (G)Når man har haft alt skilt ad, skal alt sættes sammen igen. Det tager tid, og med et nymalet karosseri skal tungen holdes lige i munden, så man undgår ridser i den nye lak. Samtidig holder gutterne vejret, da motoren skal startes for første gang. Hvis den altså vil.
 • 04:00Vild Med Dyr - Vorteøgler (G)I dagens Vild Med Dyr skal Anna Louise være med til at flytte vorteøgler fra kulissen ud i deres nye hjem i Randers Regnskov. De uhyre sjældne dyr skal tages med snilde, beslutsomhed og, ikke mindst, et fast greb i nakken.
 • 04:30Nationalpark Thy (32:52) (G)Naturprogram fra Nationalpark Thy
 • 05:00Stafetten - Jan Paul (G)Jan Paul er øens brygmester. Han arbejder for Svaneke Bryghus men tager også rundt i verden med sin kunnen. Jan Paul er oprindeligt fra nordtyskland, hvor han lærte dansk i skolen. Han er vild med Bornholm og føler sig hjemme på øen.

Forskere fanger små torsk og masser af affald

Torskebestanden er fortsat presset i Østersøen. Det viser undersøgelser med havundersøgelsesskibet Dana, hvor man ikke kun får små torsk i nettet. Trawlet er også fyldt med affald.
Havundersøgelsesskibet Dana fra DTU Aqua har været på sit årlige efterårstogt i Østersøen ved Bornholm. Og på dækket ligger der en stor bunke affald, som er blevet fisket op i forbindelse med de videnskabelige undersøgelser.

- Det er sørgeligt at se, når man er ude på havet, hvor meget skrammel der stadig bliver smidt i havet, siger Marie Storr-Paulsen, der er togtleder ombord på havundersøgelsesskibet Dana.

De trawler efter torsk, men får meget andet i garnet. Blandt fangsterne er dæk, oliefiltre, fiskegarn, tønder og dåser med skibsmaling, plastic, glas, kabler og en enkelt damesko. For blot at nævne nogle af emnerne i den store bunke på dækket.

- Der har jo været meget fokus på plastic, men det er meget andet end plastic, som bliver smidt ud i havet. På mange måder vil jeg sige, at den her (skibsmaling, red.), den er noget værre for fiskene og for livet på havbunden, end noget plastic er, siger Marie Storr-Paulsen.

Affaldet bliver nu bortskaffet på rette vis.

- Det er først inden for de senere år, at vi systematisk er begyndt at registrere det skrammel, som vi finder derude. Det gør vi på alle vores togter, og det gør man internationalt for at begynde at få et overblik over, hvad det i virkeligheden er, der ligger ude i havet, siger Marie Storr-Paulsen.

Torsken er fortsat presset i Østersøen
Undersøgelserne af torsken har vist, at fiskene, som det også har været tilfældet ved tidligere fund, fortsat er meget små.

- Vi skal ikke mange år tilbage, før der faktisk var en del store torsk i en rigtig fin kondition her i Østersøen, så det er en meget hurtig udvikling, i hvert fald i biologiske sammenhænge. Det er ret trist at kigge på, siger Marie Storr-Paulsen.

Efterårets togt i Østersøen viser også, at et iltfattigt område øst for Bornholm er blevet større. På et område der svarer til to gange Bornholms areal er der nu ingen ilt på bunden. Og dermed heller ikke nogen af de bunddyr, som torsken lever af.

- Grunden til, at torsken er så tynd og i så dårlig kondition som vi ser her i Østersøen; dér har vi tre forskellige hypoteser. Det er de dårlige iltforhold, som der er i Østersøen. Det er manglende fødeemner for torsken. Og så er det de her parasitter, som kommer fra sælerne, som alle tre nok indvirker på, at torsken har det dårligt, siger Marie Storr-Paulsen.

Fiskeriet har også en betydning, men det er ifølge togtleder Marie Storr-Paulsen ikke den primære årsag til, at torsken har det så dårligt i Østersøen i øjeblikket.

- Fiskeri har også en betydning for, hvordan fiskebestandene har det, men i øjeblikket er det sådan i Østersøen, at de naturlige årsager, og her taler vi sæler, ilt og føde, er mere betydende end fiskeriet, siger Marie Storr-Paulsen.


Aktuelle programmer på Play