Næste udsendelse: 20:58 Vejret i morgen (G)

TV i dag

 • 20:30Bornholm knokler - Kunstmuseet (G)Der er næsten altid ganske roligt og stille på Bornholms Kunstmuseum i Rø, men der er faktisk ganske meget knokleri i blandt og med kunsten. Der er både klargøring, lampeskift og en ganske tung skulptur på programmet.
 • 20:58Vejret i morgen (G)
 • 21:00Silles Hus - julehygge og æbleflæsk (G)Julen nærmer sig og i Silles Hus har stemningen indfundet sig. Over bålet bliver der lavet æbleflæsk. Til den søde tand er der chokolade med topping og vi får et bud på, hvordan en gren kan blive til en smuk knagerække.
 • 21:30Arkitektur'en - om renoveringDette afsnit foregår i Flensborg, hvor vi skal se, hvordan arkitekter arbejder med renovering af gamle, fredede bygninger.
 • 22:0019.30Nyheder (G)
 • 22:14Vejret i morgen (G)
 • 22:15Kong Gulerod (G)Kong Gulerod tager til jule-workshop hos Bo Grønt i Nexø. Her møder vi 32 friske kvinder, der er mødt op for at få gode tips og tricks til at skabe deres egne juledekorationer og kranse. Vi besøger ciderfolkene i Vestermarie. De skal nu til at plante deres egne hjemmepodede æbletræer ud på marken. De har også forsøgt sig med lidt mikrobryg af de første æbler og vi hører om deres erfaringer hidtil. Hjemme følger vi op på alt det vintergrønne og vi tager rodstiklinger af de mynter som vi plantede i baljer tidligere på året og vi konserverer nogle af de sidste blade der skal bruges til en god vinterdrik. Vi vintersikrer de mere sarte planter i haven for eksempel oliventræet og artiskokkerne i køkkenhaven. Vi forsøger os også med at drive grene frem så de blomstrer præcis til jul.
 • 23:00Silles Hus - julehygge og æbleflæsk (G)Julen nærmer sig og i Silles Hus har stemningen indfundet sig. Over bålet bliver der lavet æbleflæsk. Til den søde tand er der chokolade med topping og vi får et bud på, hvordan en gren kan blive til en smuk knagerække.
 • 23:30Arkitektur'en - om renovering (G)Dette afsnit foregår i Flensborg, hvor vi skal se, hvordan arkitekter arbejder med renovering af gamle, fredede bygninger.
 • 00:0019.30Nyheder (G)
 • 00:15Kong Gulerod (G)Kong Gulerod tager til jule-workshop hos Bo Grønt i Nexø. Her møder vi 32 friske kvinder, der er mødt op for at få gode tips og tricks til at skabe deres egne juledekorationer og kranse. Vi besøger ciderfolkene i Vestermarie. De skal nu til at plante deres egne hjemmepodede æbletræer ud på marken. De har også forsøgt sig med lidt mikrobryg af de første æbler og vi hører om deres erfaringer hidtil. Hjemme følger vi op på alt det vintergrønne og vi tager rodstiklinger af de mynter som vi plantede i baljer tidligere på året og vi konserverer nogle af de sidste blade der skal bruges til en god vinterdrik. Vi vintersikrer de mere sarte planter i haven for eksempel oliventræet og artiskokkerne i køkkenhaven. Vi forsøger os også med at drive grene frem så de blomstrer præcis til jul.
 • 01:00Silles Hus - julehygge og æbleflæsk (G)Julen nærmer sig og i Silles Hus har stemningen indfundet sig. Over bålet bliver der lavet æbleflæsk. Til den søde tand er der chokolade med topping og vi får et bud på, hvordan en gren kan blive til en smuk knagerække.
 • 01:30Sobczyk Og Sofie Spiser Grønt (G)Den bornholmske kok Casper Sobczyk, der til daglig er køkkenchef i København Zoo, bliver udfordret på sin opfindsomhed, når Sofie Andersen inviterer ham med i køkkenet på havnen i Snogebæk. En ukendt bornholmsk ingrediens og 10 minutter til at handle i et supermarked. Det er, hvad Casper Sobczyk har at gøre med, før han skal kreere et måltid, der kan feje benene væk under hans barndomsvenner fra Snogebæk. De håber menuen står på den famøse smørbøf, men får i stedet serveret et festfyrværkeri af vegetariske retter. Mon de vil savne kødet?
 • 02:00Månedens foredrag - Kim Mortensen (G)Tidligere formand i Bornholms Cycle Club Kim Mortensen fortæller om cykelsportens historie og udvikling på Bornholm.
 • 02:40Kofoeds Naturperler - Pyritsøen (G)De største naturattraktioner kender vi, men der findes mange mindre og næsten ukendte naturperler på Bornholm. Følg med når Naturvejleder Jens Kofoed viser rundt ved Pyritsøen mellem Rønne og Hasle og opdag nye afstikkere og skønne steder.
 • 03:00Bornholm knokler - Falck (G)Falck er en hæderkronet gammel virksomhed, som igennem tiden har hjulpet danskere i nød. I dette program besøger vi Falck-stationen i Rønne, hvor vi tager med ud på de bornholmske veje for at hjælpe billister i nød. Der er dog også tid til at kigge forbi de nye ambulancer, som er med til at redde bornholmske liv.
 • 03:30Fra lade til landevej - Mekanik med blød hånd (8:12) (G)Den gamle Ford Taunus begynder mere og mere at ligne den bil, Ole havde i tankerne. I dette afsnit monteres flere større dele på bilen. Det sker ikke altid på den korrekte facon, men så er det godt at Ole har en blød hånd.
 • 04:00Vild Med Dyr - Sæler, haj (G)Gråsælen Tulle er kun et halvt år men allerede ligeså stor som de voksne spættede sæler hun er sammen med i Kattegatcentret. Nu har hun fået selskab af en noget mindre unge for hunsælen Liv er nemlig blevet mor. Og så skal vi også tilse en syg sandtigerhaj.
 • 04:30Nationalpark Thy (33:52) (G)Naturprogram fra Nationalpark Thy
 • 05:00Stafetten - Morten Sander (G)

Julen nærmer sig: Lær at upcycle affald til gaver

Hvordan kan en mælkekarton, æggebakker og vinflasker blive til julegaver og julepynt? Jule-upcyclingsværksteder vil få flere til at tænke kreativt med affaldet.
Bæredygtighed og cirkulær økonomi er de nye buzzwords, når vi taler om at være mere klimavenlige. Men hvordan kan helt almindelige bornholmere få det ind i hverdagen uden det bliver alt for besværligt?

Det vil Møbelfabrikken og BOFA nu forsøge at sætte fokus på, tilsat lidt julestemning med to jule-upcyclingsværksteder.

- Upcycling betyder egentlig, at gøre én ting, som vi ellers ville smide ud, til noget bedre end det var før - måske lave det til en julegave eller noget andet, der er funktionelt eller flot at se på, siger Ole van Huizen, der er værkstedsassistent på Værkstedet på Møbelfabrikken.

Det er gratis at deltage i arrangementerne, og der vil være affald og genbrugsmaterialer til rådighed, men deltagerne må meget gerne selv medbringe affald som mælkekartoner, aviser, æggebakker og vinflasker, der kan laves om til julepynt eller gaver.

Derudover viser BOFA forskelligt (rent) affald frem, der med kreative tanker kan forvandles til en ting med en ny funktion.

Hele tanken er at få gjort ord som cirkulær økonomi forståelig for alle.

-Vi snakker altid så seriøst om bæredygtighed og cirkulær økonomi, så det bliver et lidt tungt emne. Nu er det snart jul, så vi prøver at gøre det lidt sjovere og nemmere at forstå, siger Ole van Huizen.

Bornholm har en strategi om at være affaldsfri i 2032, og derfor falder værkstederne fint ind i den udvikling, der er i gang på øen.

- Det er måder at vise, hvordan man skrue på det her med cirkulær økonomi, altså hvordan vi kan begrænse affald og genanvende mere, siger Brian Johansen, kommunikationsmedarbejder hos BOFA og fortsætter:

- Nu skal vi snart i gang med den forbrugsfest julen er, så er det måske en fin anledning til at blive lidt mere opmærksom på, at der findes alternativer.

Og hvis man ikke selv har idéen til, hvad genbrugsmaterialerne kan forvandles til, så vil der også være fagfolk, som en snedker, til stede.

- Værkstederne kan skabe mere viden om de materialer, vi egentlig har til rådighed, og hvordan man tænke mere anderledes og bæredygtigt, siger Ole van Huizen.

Arrangementet er et samarbejde mellem Møbelfabrikken og BOFA, og det er gratis at deltage. Første jule-upcyclingsværksted foregår i dag onsdag på Møbelfabrikken i Nexø fra klokken 17 til 19.

Derudover er der værksted igen d. 4. december i BOFAs affaldstårn i Rønne på Torneværksvej 110. Tilmelding er ikke nødvendigt.

Aktuelle programmer på Play