Næste udsendelse: 20:58 Vejret i morgen (G)

TV i dag

 • 20:30Bornholm knokler - Kunstmuseet (G)Der er næsten altid ganske roligt og stille på Bornholms Kunstmuseum i Rø, men der er faktisk ganske meget knokleri i blandt og med kunsten. Der er både klargøring, lampeskift og en ganske tung skulptur på programmet.
 • 20:58Vejret i morgen (G)
 • 21:00Silles Hus - julehygge og æbleflæsk (G)Julen nærmer sig og i Silles Hus har stemningen indfundet sig. Over bålet bliver der lavet æbleflæsk. Til den søde tand er der chokolade med topping og vi får et bud på, hvordan en gren kan blive til en smuk knagerække.
 • 21:30Arkitektur'en - om renoveringDette afsnit foregår i Flensborg, hvor vi skal se, hvordan arkitekter arbejder med renovering af gamle, fredede bygninger.
 • 22:0019.30Nyheder (G)
 • 22:14Vejret i morgen (G)
 • 22:15Kong Gulerod (G)Kong Gulerod tager til jule-workshop hos Bo Grønt i Nexø. Her møder vi 32 friske kvinder, der er mødt op for at få gode tips og tricks til at skabe deres egne juledekorationer og kranse. Vi besøger ciderfolkene i Vestermarie. De skal nu til at plante deres egne hjemmepodede æbletræer ud på marken. De har også forsøgt sig med lidt mikrobryg af de første æbler og vi hører om deres erfaringer hidtil. Hjemme følger vi op på alt det vintergrønne og vi tager rodstiklinger af de mynter som vi plantede i baljer tidligere på året og vi konserverer nogle af de sidste blade der skal bruges til en god vinterdrik. Vi vintersikrer de mere sarte planter i haven for eksempel oliventræet og artiskokkerne i køkkenhaven. Vi forsøger os også med at drive grene frem så de blomstrer præcis til jul.
 • 23:00Silles Hus - julehygge og æbleflæsk (G)Julen nærmer sig og i Silles Hus har stemningen indfundet sig. Over bålet bliver der lavet æbleflæsk. Til den søde tand er der chokolade med topping og vi får et bud på, hvordan en gren kan blive til en smuk knagerække.
 • 23:30Arkitektur'en - om renovering (G)Dette afsnit foregår i Flensborg, hvor vi skal se, hvordan arkitekter arbejder med renovering af gamle, fredede bygninger.
 • 00:0019.30Nyheder (G)
 • 00:15Kong Gulerod (G)Kong Gulerod tager til jule-workshop hos Bo Grønt i Nexø. Her møder vi 32 friske kvinder, der er mødt op for at få gode tips og tricks til at skabe deres egne juledekorationer og kranse. Vi besøger ciderfolkene i Vestermarie. De skal nu til at plante deres egne hjemmepodede æbletræer ud på marken. De har også forsøgt sig med lidt mikrobryg af de første æbler og vi hører om deres erfaringer hidtil. Hjemme følger vi op på alt det vintergrønne og vi tager rodstiklinger af de mynter som vi plantede i baljer tidligere på året og vi konserverer nogle af de sidste blade der skal bruges til en god vinterdrik. Vi vintersikrer de mere sarte planter i haven for eksempel oliventræet og artiskokkerne i køkkenhaven. Vi forsøger os også med at drive grene frem så de blomstrer præcis til jul.
 • 01:00Silles Hus - julehygge og æbleflæsk (G)Julen nærmer sig og i Silles Hus har stemningen indfundet sig. Over bålet bliver der lavet æbleflæsk. Til den søde tand er der chokolade med topping og vi får et bud på, hvordan en gren kan blive til en smuk knagerække.
 • 01:30Sobczyk Og Sofie Spiser Grønt (G)Den bornholmske kok Casper Sobczyk, der til daglig er køkkenchef i København Zoo, bliver udfordret på sin opfindsomhed, når Sofie Andersen inviterer ham med i køkkenet på havnen i Snogebæk. En ukendt bornholmsk ingrediens og 10 minutter til at handle i et supermarked. Det er, hvad Casper Sobczyk har at gøre med, før han skal kreere et måltid, der kan feje benene væk under hans barndomsvenner fra Snogebæk. De håber menuen står på den famøse smørbøf, men får i stedet serveret et festfyrværkeri af vegetariske retter. Mon de vil savne kødet?
 • 02:00Månedens foredrag - Kim Mortensen (G)Tidligere formand i Bornholms Cycle Club Kim Mortensen fortæller om cykelsportens historie og udvikling på Bornholm.
 • 02:40Kofoeds Naturperler - Pyritsøen (G)De største naturattraktioner kender vi, men der findes mange mindre og næsten ukendte naturperler på Bornholm. Følg med når Naturvejleder Jens Kofoed viser rundt ved Pyritsøen mellem Rønne og Hasle og opdag nye afstikkere og skønne steder.
 • 03:00Bornholm knokler - Falck (G)Falck er en hæderkronet gammel virksomhed, som igennem tiden har hjulpet danskere i nød. I dette program besøger vi Falck-stationen i Rønne, hvor vi tager med ud på de bornholmske veje for at hjælpe billister i nød. Der er dog også tid til at kigge forbi de nye ambulancer, som er med til at redde bornholmske liv.
 • 03:30Fra lade til landevej - Mekanik med blød hånd (8:12) (G)Den gamle Ford Taunus begynder mere og mere at ligne den bil, Ole havde i tankerne. I dette afsnit monteres flere større dele på bilen. Det sker ikke altid på den korrekte facon, men så er det godt at Ole har en blød hånd.
 • 04:00Vild Med Dyr - Sæler, haj (G)Gråsælen Tulle er kun et halvt år men allerede ligeså stor som de voksne spættede sæler hun er sammen med i Kattegatcentret. Nu har hun fået selskab af en noget mindre unge for hunsælen Liv er nemlig blevet mor. Og så skal vi også tilse en syg sandtigerhaj.
 • 04:30Nationalpark Thy (33:52) (G)Naturprogram fra Nationalpark Thy
 • 05:00Stafetten - Morten Sander (G)

Bøvl og bureaukrati: Papirvælde koster museum dyrt

TV 2 og regionerne sætter i denne uge fokus på nogle af de udfordringer, danskerne mødes af, når bureaukratiet viser sig fra sin værste side. En af de bornholmske aktører, der for alvor har fået sig en tur gennem bureaukratimøllen, er Bornholms Museum.
Da Bornholms Museum i maj 2015 kunne byde gæsterne inden for i Madkulturhuset i Gudhjem skete det bl.a. med et stort tilskud i ryggen.

- Da vi skulle åbne madkulturhuset, havde vi søgt nogle midler ved en pulje, som hed Grøn Vækst, som skulle udvikle arbejdspladser i landdistrikterne gennem LAG-organisationen. Og vi var glade, for vi fik næsten to millioner kroner i bevilling, fortæller museumsdirektør, Jacob Bjerring Hansen.

Men her i november 2019, er der ikke længere megen glæde at spore.

- Det var jo så i 2015, og her næsten fem år senere har vi stadig ikke fået udbetalt de sidste 900.000 kroner af de to millioner, fortæller Jacob Bjerring Hansen.

Sagen cirkler rundt
Programmet for Grøn Vækst, som var det, Bornholms Museum søgte og fik midler fra, hørte ind under den såkaldte LAG-ordning og var derfor i høj grad finansieret af midler fra EU.

Administrationen og fordelingen af midlerne til de danske projekter foregår dog her i landet, og her er der ifølge flere kilder, som TV 2/Bornholm har talt med, noget, der ikke fungerer.

- Jeg har en liste på ni forskellige personer, som har haft sagen på sit bord. Den har været i i hvert fald tre forskellige styrelser, og fordi man har haft udflytninger i de her styrelser, så er sagen cirklet rundt, og hver gang starter sagsbehandlingen forfra, fortæller museumsdirektøren, der tilføjer:

- Midlerne kommer fra EU, men bliver administreret her, og jeg tror, at vi i Danmark simpelthen er for forsigtige. Og har man så samtidig ikke sørget for, at det er den samme sagsbehandler, der følger projektet til ende, så resulterer det i, at de mange spørgsmål og det meget nøjeregnende bureaukrati, som man har indført i Danmark på de her sager, trækker tingene i langdrag.

En dyr forretning
Det, der egentlig skulle have været en økonomisk indsprøjtning til en god, lokal idé, er nu i stedet endt med at have været en dyr fornøjelse for det bornholmske museum.

- 900.000 kroner er mange penge for et museum som os. Vi har måttet låne dem og har betalt kredit og renter af det, ligesom vi har skullet forny det hvert eneste år, og det har også krævet mange kræfter i organisationen, fordi bestyrelsen har skullet godkende det osv., så det er simpelthen en uholdbar situation, siger Jacob Bjerring Hansen.

Idéen med Grøn Vækst-projektet var, at det foruden at skabe arbejdspladser også skulle bidrage til bedre og mere attraktive levevilkår i landdistrikterne.

Museumsdirektøren mener efterhånden, at det har haft den modsatte effekt.

- Det her skulle støtte gode idéer, iværksætteri og ildsjæle i landdistrikterne. Det gør lige det modsatte. Det driver kræfter ud af organisationer, og det tapper energi og idékraft. Man får virkelig ikke lyst til at søge den her slags midler igen, og man vil heller ikke anbefale andre at gøre det.

Aktuelle programmer på Play