Næste udsendelse: 22:00 19.30Nyheder og Kulturuge (G)

TV i dag

 • 21:30Bornholm knokler - Slagteri (G)På Haslevej i Rønne ligger en af øens største arbejdspladser; Danish Crown-slagteriet. I dette afsnit skal vi se hvor dygtig, værten er med en kniv, og bare rolig, han har brynje på.
 • 22:0019.30Nyheder og Kulturuge (G)
 • 22:14Vejret i morgen (G)
 • 22:15Vestkystfiskerne 5 - Savn og afsavn (G)Når dagene på havet bliver lange, bliver savnet til familien endnu større. Tiden kan være lang og det er ikke altid, at man har tankerne udelukkende på fiskeriet. Mere fleksible arbejdstider har de senere år givet mulighed for mere tid med familien, men det kan også være udfordrende.
 • 22:45Sprogblomster (G)Gæt med om bornholmske ord. Se med, når Joakim Lind Tranberg endnu en gang forsøger at holde panelet i kort snor.
 • 23:30Silles Hus - pindsvinene flytter ind (G)Der er altid noget at gøre i Silles Hus!
 • 00:0019.30Nyheder og Kulturuge (G)
 • 00:15Vestkystfiskerne 5 - Savn og afsavn (G)Når dagene på havet bliver lange, bliver savnet til familien endnu større. Tiden kan være lang og det er ikke altid, at man har tankerne udelukkende på fiskeriet. Mere fleksible arbejdstider har de senere år givet mulighed for mere tid med familien, men det kan også være udfordrende.
 • 00:45På sporet af Bornholm - fra Aakirkeby - Nexø (G)I dette afsnit skal vi fra Aakirkeby til Nexø. Det sidste stræk på den bane, som startede jernbanefeberen på Bornholm. Her skal vi forbi Pedersker og Kanikkegaard Station, men også Ugleenge kurven, hvor toget en dag kørte af sporet.
 • 01:15Krimimesse 2015 - Jørgen Lange Thomsen (G)Blod, mord og spænding var på dagsordenen under Krimimessen i Fængslet i Horsens. Værter og journalister fra syv TV 2-regionalstationer interviewede forfattere og markante personligheder med særlig tilknytning til stationens sendeområde.
 • 01:40Helt ærligt - Hvem er sundest? (5) (G)Hvem er vi, alle os der bor i Hovedstadsregionen? Hvordan har vi det med maden, trafikken, motion, med jyske tilflyttere og i det hele taget med hinanden?
 • 02:00Bornholm knokler - Postbåden Peter (G)Mange tusinde turister og bornholmere tager hvert år til Christiansø, og en del af dem tager Postbåden Peter. Båden som igennem mange år har fragtet godt til og fra danmarks østligste punkt, men hvad laver man egentlig som skipper og bedstemand ombord på det gamle træskib? Det finder vi ud af i dag i Bornholm Knokler.
 • 02:30Månedens foredrag - Erasmus Montanus (G)
 • 03:25Guld fra Gemmerne (G)Guld fra Gemmerne besøger museer i hele Danmark. Denne gang besøger vi Holbæk, Rønne, Struer, Faxe, Hindsholm, Aalborg og Horsens.
 • 04:00Vild Med Dyr - Krokodiller (G)Hvordan undgår krokodiller egentlig at få vandet galt i halsen, og tager de af og til en en bid af hinanden? Det får du svar på nu, hvor Anna Louise Tranæs Didriksen besøger dværgkrokodillerne i Randers Regnskov.
 • 04:30Nationalpark Thy (10:52) (G)Naturprogram fra Nationalpark Thy
 • 05:00Stafetten - Kau Root (G)Kau Root er oprindeligt fra Burma. Han har boet på Bornholm siden 2005. Kau Root er nu dansk statsborger, gift og bosat i Svaneke. Han arbejder som brygger på Svaneke Bryghus og har ingen planer om nogensinde at flytte fra Bornholm.

Droner kan mindske brug af pesticider

Førerløse fly kan blive et superredskab for landmændene i bekæmpelse af ukrudt, siger forsker.
Små drone-fly kan snart blive et vigtigt arbejdsredskab for landmændene. Droner har et stort potentiale til at nedbringe mængden af pesticider på markerne, vurderer forsker på netmediet Food Culture.

I et nyt treårigt projekt sået af Miljøstyrelsen er Københavns Universitet og Datalogisk Instituttet blevet sat til at undersøge, hvordan droner på en hurtigere og nemmere måde end i dag kan producere de såkaldte ukrudtskort. Altså at kortlægge de steder på landmændenes marker, hvor der er brug for at bekæmpe ukrudt med pesticider.

Jesper Rasmussen, der er en af projektets forskere fra Københavns Universitet, siger til netmediet Foodculture.dk, at droner har et stort potentiale i landbruget.

- Dronerne er stort set selvkørende og kan nemt overflyve og fotografere store markarealer. Nu mangler vi blot at få udviklet et elektronisk system, som kan behandle billederne automatisk, så landmanden kan få udskrevet kort over hvor ukrudtet befinder sig, og nemt kan sætte ind med ukrudtsbekæmpelse, fortæller Jesper Rasmussen, der i mange år har arbejdet med ukrudt på Københavns Universitets Institut for Plante- og Miljøvidenskab.

Dronerne er udstyret med kameraer og GPS-koordinater. De tager fra cirka 100 meters højde et forudbestemt antal billeder, som viser, hvor der er særligt brug for ukrudtsbekæmpelse.

Brugen af droner i landbruget er et relativt nyt begreb, og forskerne undersøger lige nu, hvordan dronernes fotografiske data kan blive lettilgængelige for landmændene. Af samme årsag er Datalogisk Institut i gang med at udvikle software, der automatisk kan kortlægge markerne via dronernes data.

Fordi drone-teknologien til landbruget stadig er på forskningsstadiet, er der endnu ikke mange landmænd, der har fået øjnene op for de muligheder, som åbner sig ved at bruge droner. Men den udviklingen kan meget hurtigt vende, siger Jesper Rasmussen til Foodculture.dk.

- Udviklingen inden for drone-teknologien går rasende hurtigt. På få år er priserne på droner blevet meget lave, så de fleste landmænd har råd til at anskaffe sig droner som arbejdsredskaber. Der kan meget hurtigt blive skabt et marked for droner i landbruget, spår Jesper Rasmussen.

Droner kan hjælpe på landbrugets image

Videncentret for Landbrug ser mange muligheder i droner til landbruget. Udover de store fordele for landmandens arbejde, er der også en imagegevinst til landbruget ved at bringe mængden af pesticider på markerne ned, pointerer landskonsulent for Videncenter for Landbrug, Jens Erik Jensen.

- Mange af tiltagene med at indføre smartere teknologi kan sagtens være med til at højne dansk landbrugs image og vise, at det her altså er et sted, hvor vi vil producere på de politiske vilkår, der er givet. Også om 20 år, pointerer Jens Erik Jensen.

Han understreger samtidig, at Danmark er det land i verden, der har de største afgifter på pesticider. Derfor vil en større begrænsning af pesticider ved hjælp af moderne teknologi som droner også have store økonomiske fordele for landmændene.

Aktuelle programmer på Play