Næste udsendelse: 22:24 Vejret i morgen (G)

TV i dag

  • 22:15Næste uges tv (G)
  • 22:24Vejret i morgen (G)
  • 22:25Sportsaften (G)
  • 22:55Brændesgårdshaven (G)Vi følger de nye forpagtere af Brændesgårdshaven og forberedelserne til deres sæson nummer 2
  • 23:30Sådanmark (G)De bedste historier fra hele Danmark og dagens gæst: Thomas Kastrup-Larsen
  • 00:0019.30Nyheder (G)
  • 00:15Næste uges tv (G)
  • 00:25Sportsaften (G)
  • 00:55Brændesgårdshaven (G)Vi følger de nye forpagtere af Brændesgårdshaven og forberedelserne til deres sæson nummer 2
  • 01:30Månedens foredrag: Mordet i Vestermarie (G)Hver måned sender vi et spændende foredrag. “Mordet i Vestermarie” er det næste, og her gennemgår tidligere kriminalinspektør Niels Kjøller sagen, og kommer med sin udlægning om, hvad der virkelig skete.
  • 02:20Kirke og meninger - Missionskirken, Rønne (G)Kirke og Meninger besøger i påsken en række af øens frikirker og kirkesamfund. Denne palmesøndag besøger vi Missionskirken i Kattesundet i Rønne. Præst Camilla Westen viser rundt i bygningen, som tidligere var Brugsforening, og udlægger sluttelig søndagens tekst.
  • 02:45Stafetten - Claus Bornemann Carlsen (G)Stafetten er titlen på en ny programserie på TV 2/Bornholm. Som navnet antyder giver hovedpersonen, i slutningen af hver udsendelse, stafetten videre til en person han eller hun gerne vil se i fjernsynet. Stafettens helt store omdrejningspunkter er værdier, valgt i livet og Bornholm. Den første hovedperson er Claus Bornemann Carlsen, Svaneke, der har brugt det meste af sit liv i turistbranchen.
  • 03:15Billeddetektiverne - Torben Rønne-Larsen (G)Torben Rønne Larsen er på Bornholm nok mest kendt for sit værksted i Rønne og sit virke i lokalpolitik. Mange brugere af Facebook ved, at han også samler på gamle billeder, og gerne deler dem med andre. I dagens udsendelse fortæller han om, hvorfra hans interesse for billeder stammer. Men vi skal også møde andre medvirkende, der fortæller om deres gamle billeder.
  • 03:40Mellem os (G)
  • 04:10Krimimessen: Christian Mørk (G)Christian Mørk, søn af skuespillerne Susse Wold og Erik Mørk, er journalist og filmproducer. Hans nyeste bog "Drengen ingen kunne finde" er hans 10. roman. Han er på regionernes scene på Krimimessen 2016 hos vært Helene Gottschalk Dahl fra TV Nord.
  • 05:00Guld fra Gemmerne (G)Guld fra Gemmerne besøger museer i hele Danmark. Denne gang besøger vi Odense, Kolding, Bangsbo, Skive og Næstved.

Ny tænketank mod madspild

Danmark får verdens første internationale tænketank mod madspild.
En ny dansk apolitisk tænketank skal samle viden og udvikle handlingsplaner for at bekæmpe madspild. Det er den første af sin art i verden, fastslår Stop Spild af Mad.

Kampen mod madspild er efterhånden kommet på dagsordenen mange steder, men nu bliver et af de hidtil mest vidtrækkende kapitler føjet til: Danmark får en international tænketank mod madspild i 2015. Det skriver foodculture.dk.

Selina Juul fra Forbrugerbevægelsen Stop Spild af Mad er initiativtager bag, men tanken er at skabe en platform, hvor alle er velkomne på tværs af politiske eller organisatoriske tilhørsforhold. Formålet er at samle den omfattende viden om madspild, der findes, og stå sammen om mere effektivt at bekæmpe madspild på verdensplan.

- Der findes enormt meget viden om madspild rundt om i verden, men meget af det bliver ikke udnyttet effektivt. Når nogen har 50 pct. madspild i Island, kan den viden måske udnyttes på et hospital i Indien, og det er netop ideer og viden, der skal være substansen i tænketanken," siger Selina Juul stifter af Stop Spild af Mad.

Hun har igennem længere tid undersøgt og taget kontakt til andre initiativer, der bekæmper madspild rundt om i verden. Hun kunne konstatere, at noget manglede.

- Jeg har virkelig ledt efter lignende eksempler i verden, men de findes ikke, så tænketanken bliver ikke bare Danmarks, men verdens første tænketank, der udelukkende fokuserer på madspild, siger Selina Juul.

Flere aktører i branchen har ifølge Selina Juul vist interesse for tænketanken, men der er endnu ingen konkrete aftaler, ligesom der endnu mangler en del arbejde med fundraising. Selina Juul er helt sikker på at initiativet ser dagens lys i 2015, og at dømme på andre aktører i branchen har hun noget at have det i.

- Det er et rigtig godt initiativ, siger John Wagner, direktør i De Samvirkende Købmænd og supplerer:

- Der er vel ikke noget som kampen mod madspild, der kræver, at man tænker sammen. Hvis man skal gøre noget ved problemerne, er det vigtigt at se på tingene i en sammenhæng og at undgå at pege fingre ad hinanden. Hvis sådan en tænketank kan bidrage med ideer til, hvordan detailhandlen kan medvirke, er det rigtig spændende.

Detailshandelsvirksomheden Coop roser også initiativet, som organisationen gerne vil være en del af. Blandt andet ved at bidrage med det omfattende materiale som Coop Analyse har indsamlet om danskerne henover årene.

- Det her kunne være en måde at løfte indsatsen på madspild til version 2. Ud fra den smule jeg har hørt om tænketanken, er det et initiativ på tværs af værdikæden, og det er meget vigtigt. For vi arbejder med hver vores virkemidler. Coop har analyseret på det her i årevis, men vi har begrænsninger, da vi primært analyserer medlemmer og forbrugere. Med en tværgående tænketank kunne man få et mere helhedsorienteret indtryk, siger Anna Lise Mortensen Grandjean, Ansvarlighedsdirektør, Coop.

Hun peger på de mange vildfarelser om madspild hos danskerne, som et oplagt sted at starte.

- Vores analyser peger på, at hver anden dansker mener, at supermarkeder og producenter af fødevarer smider mere mad ud end dem selv. Men sådan er det ikke. Det er dig og mig, altså forbrugerne, der smider mest ud. Faktisk fem gange så meget, siger Anna Lise Grandjean.

Miljøminister Kirsten Brosbøl er yderst begejstret for initiativet og fremhæver den fælles indsats som afgørende.

- Jeg hilser alle tiltag mod madspild velkommen, for der er i den grad brug for, at vi får sat en stopper for, at vi smider tonsvis af mad direkte i skraldespanden. Det gælder om at sætte ind i alle led - lige fra producenten, til supermarkederne og hjemme i vores køkkener. Derfor er jeg også selv på vej med en strategi for, hvordan vi forebygger affald, der rummer flere tiltag mod madspild, siger Kirsten Brosbøl til foodculture.dk.

Aktuelle programmer på Play