Næste udsendelse: 22:45 Mellem os (G)

TV i dag

  • 22:15Kokken og kogekonen (G)Traditionelle bornholmske opskrifter fortolkes af kogekone Grethe Viborg og moderne kok Mikkel Marchall. I seks nye madprogrammer sætter vi fokus på gamle bornholmske specialiteter i rammerne på Bornholms Madkulturhus. I dag bornholmsk sildepålæg.
  • 22:45Mellem os (G)
  • 23:15Kulturkalenderen (G)Vi ser nærmere på ugens kulturelle begivenheder.
  • 23:30Sådanmark (G)De bedste historier fra hele Danmark og dagens gæst: Mikkel Schrøder & Peter Schrøder
  • 00:0022Nyheder (G)
  • 00:10Kulturreportagen - Olsker Elsker Kor (G)Olsker fik i efteråret 2017 et helt nyt kor. Koret er for alle, og det er blevet godt modtaget i lokalområdet. Omkring 50 sangere kommer mere eller mindre fast og øver i Ols Kirke.
  • 00:15Kokken og kogekonen (G)Traditionelle bornholmske opskrifter fortolkes af kogekone Grethe Viborg og moderne kok Mikkel Marchall. I seks nye madprogrammer sætter vi fokus på gamle bornholmske specialiteter i rammerne på Bornholms Madkulturhus. I dag bornholmsk sildepålæg.
  • 00:40Kulturkalenderen (G)Vi ser nærmere på ugens kulturelle begivenheder.
  • 00:45Sådanmark (G)De bedste historier fra hele Danmark og dagens gæst: Mikkel Schrøder & Peter Schrøder
  • 01:15Mellem os (G)
  • 01:45Billeddetektiverne (G)I den her udgave af Billeddetektiverne vender Tom Nielsen tilbage for at fortælle om det gamle Tejn.
  • 02:15Månedens foredrag - Om Herman Jens Bohn (G)Poul Anton Pedersen om Herman Jens Bohn
  • 03:10Bornholmske smalfilm (G)Bornholmske smalfilm
  • 03:35Krimimesse 2015 - Jesper Stein (G)Blod, mord og spænding var på dagsordenen under Krimimessen i Fængslet i Horsens. Værter og journalister fra syv TV 2-regionalstationer interviewede forfattere og markante personligheder med særlig tilknytning til stationens sendeområde.
  • 04:00Mellem os (G)
  • 04:30Stafetten Jesper Paulsen (G)Jesper Paulsen har længe været øens vinbonde nummer et. Men det ikke lå ikke i kortene, at han skulle gå fra at være almindelig landmand til vin - og nu også spiritus. Men Jesper er åben for, at han måske skifter igen på et tidspunkt, hvis han får lyst til noget andet. Og han er ikke bange for at fortælle, hvad han synes om Bornholm, øens fremtid og bornholmerne.
  • 05:00Sådanmark (G)De bedste historier fra hele Danmark og dagens gæst: Mikkel Schrøder & Peter Schrøder

Ny tænketank mod madspild

Danmark får verdens første internationale tænketank mod madspild.
En ny dansk apolitisk tænketank skal samle viden og udvikle handlingsplaner for at bekæmpe madspild. Det er den første af sin art i verden, fastslår Stop Spild af Mad.

Kampen mod madspild er efterhånden kommet på dagsordenen mange steder, men nu bliver et af de hidtil mest vidtrækkende kapitler føjet til: Danmark får en international tænketank mod madspild i 2015. Det skriver foodculture.dk.

Selina Juul fra Forbrugerbevægelsen Stop Spild af Mad er initiativtager bag, men tanken er at skabe en platform, hvor alle er velkomne på tværs af politiske eller organisatoriske tilhørsforhold. Formålet er at samle den omfattende viden om madspild, der findes, og stå sammen om mere effektivt at bekæmpe madspild på verdensplan.

- Der findes enormt meget viden om madspild rundt om i verden, men meget af det bliver ikke udnyttet effektivt. Når nogen har 50 pct. madspild i Island, kan den viden måske udnyttes på et hospital i Indien, og det er netop ideer og viden, der skal være substansen i tænketanken," siger Selina Juul stifter af Stop Spild af Mad.

Hun har igennem længere tid undersøgt og taget kontakt til andre initiativer, der bekæmper madspild rundt om i verden. Hun kunne konstatere, at noget manglede.

- Jeg har virkelig ledt efter lignende eksempler i verden, men de findes ikke, så tænketanken bliver ikke bare Danmarks, men verdens første tænketank, der udelukkende fokuserer på madspild, siger Selina Juul.

Flere aktører i branchen har ifølge Selina Juul vist interesse for tænketanken, men der er endnu ingen konkrete aftaler, ligesom der endnu mangler en del arbejde med fundraising. Selina Juul er helt sikker på at initiativet ser dagens lys i 2015, og at dømme på andre aktører i branchen har hun noget at have det i.

- Det er et rigtig godt initiativ, siger John Wagner, direktør i De Samvirkende Købmænd og supplerer:

- Der er vel ikke noget som kampen mod madspild, der kræver, at man tænker sammen. Hvis man skal gøre noget ved problemerne, er det vigtigt at se på tingene i en sammenhæng og at undgå at pege fingre ad hinanden. Hvis sådan en tænketank kan bidrage med ideer til, hvordan detailhandlen kan medvirke, er det rigtig spændende.

Detailshandelsvirksomheden Coop roser også initiativet, som organisationen gerne vil være en del af. Blandt andet ved at bidrage med det omfattende materiale som Coop Analyse har indsamlet om danskerne henover årene.

- Det her kunne være en måde at løfte indsatsen på madspild til version 2. Ud fra den smule jeg har hørt om tænketanken, er det et initiativ på tværs af værdikæden, og det er meget vigtigt. For vi arbejder med hver vores virkemidler. Coop har analyseret på det her i årevis, men vi har begrænsninger, da vi primært analyserer medlemmer og forbrugere. Med en tværgående tænketank kunne man få et mere helhedsorienteret indtryk, siger Anna Lise Mortensen Grandjean, Ansvarlighedsdirektør, Coop.

Hun peger på de mange vildfarelser om madspild hos danskerne, som et oplagt sted at starte.

- Vores analyser peger på, at hver anden dansker mener, at supermarkeder og producenter af fødevarer smider mere mad ud end dem selv. Men sådan er det ikke. Det er dig og mig, altså forbrugerne, der smider mest ud. Faktisk fem gange så meget, siger Anna Lise Grandjean.

Miljøminister Kirsten Brosbøl er yderst begejstret for initiativet og fremhæver den fælles indsats som afgørende.

- Jeg hilser alle tiltag mod madspild velkommen, for der er i den grad brug for, at vi får sat en stopper for, at vi smider tonsvis af mad direkte i skraldespanden. Det gælder om at sætte ind i alle led - lige fra producenten, til supermarkederne og hjemme i vores køkkener. Derfor er jeg også selv på vej med en strategi for, hvordan vi forebygger affald, der rummer flere tiltag mod madspild, siger Kirsten Brosbøl til foodculture.dk.

Aktuelle programmer på Play