Næste udsendelse: 15:00 14Nyheder (G)

TV i dag

  • 14:10Sprogblomster (G)Hvad betyder cringe og hvordan oversættes det til bornholmsk? Sussi Rømer Rasmussen styrer løjerne i denne udgave at sprogblomster, der også bringer os til Bornholms tekniske samling.
  • 15:0014Nyheder (G)
  • 15:08Vejret i aften (G)
  • 15:3014Nyheder (G)
  • 15:38Vejret i aften (G)
  • 16:0014Nyheder (G)
  • 16:08Vejret i aften (G)
  • 16:3014Nyheder (G)
  • 16:38Vejret i aften (G)
  • 17:0017Nyheder
  • 17:04Vejret i morgen
  • 17:05Perspektiv (G)Politikerne vil sparke nyt liv i Bornholm som Bright Green Island. Men hvordan skal den udskældte og omdiskuterede markedsføringsstrategi fortsætte. Som inspiration har vi mødt fire af hverdagens ægte grønne helte - hør om deres liv med bæredygtighed og klimaomtanke.
  • 18:0018Nyheder
  • 18:04Vejret i morgen (G)
  • 18:05Mellem os (G)Mellem Os får besøg af Christine Andersen, der er bornholmsk fodtennisspiller. Hun har taget træner Jonas Lindberg med, og de to fortæller om den anderledes sport. Derefter kommer Sussi Hviid i studiet med sin kæreste, der tilsammen udgør "Gum by Hviid" - et nyt organisk tyggegummi koncept.
  • 18:30Sådanmark (G)De bedste historier fra hele Danmark og dagens gæst: Bodil Jørgensen
  • 19:00Golfmagasinet: DA Masters 2016 (G)Vi følger blandt andre jazzlegenden, kapelmester i ”Kansas City Stompers,” Niels Abild, der har spillet golf siden 1940`erne. Lykkes det ham at nå finalen i Agadir - en finale, som vi følger tæt.
  • 19:3019.30Nyheder
  • 19:43Vejret i morgen (G)
  • 19:45Trolling Master Bornholm - Dagen førPeter Tanev har samlet en stor flok trollingfiskere til en omgang opvarmning til årets konkurrence. Direkte fra værftshallen på Tejn Havn skal vi bla. møde manden, der sidste år var 40 gram fra at vinde konkurrencen.
  • 20:25Kulturkalenderen Vi ser nærmere på ugens kulturelle begivenheder.
  • 20:35Trolling for nybegyndere (G)Hvad kræver det egentlig at deltage i Trolling Master Bornholm? Hardy Jensen har sat sig for at undersøge sikkerhedskrav, bådtyper, udstyr og meget andet.
  • 20:58Vejret i morgen (G)
  • 21:00SådanmarkDe bedste historier fra hele Danmark og dagens gæst: Thomas Rathsack
  • 21:30Mød Din Mad - FlødebollerUde på Mols ligger Holmgaard Gårdbageri. Her kræser ægteparret Maj for deres gæster med hjemmebag og chokolade. Anna Louise går med Niels Maj i bageriet for at kaste sig ud i kunsten at lave flødeboller. (Sendt første gang 14.11.2012)
  • 22:0022Nyheder
  • 22:09Vejret i morgen (G)
  • 22:10Kulturkalenderen (G)Vi ser nærmere på ugens kulturelle begivenheder.
  • 22:15Trolling Master Bornholm - Dagen før (G)Peter Tanev har samlet en stor flok trollingfiskere til en omgang opvarmning til årets konkurrence. Direkte fra værftshallen på Tejn Havn skal vi bla. møde manden, der sidste år var 40 gram fra at vinde konkurrencen.
  • 23:05Trolling for nybegyndere (G)Hvad kræver det egentlig at deltage i Trolling Master Bornholm? Hardy Jensen har sat sig for at undersøge sikkerhedskrav, bådtyper, udstyr og meget andet.
  • 23:25Sådanmark (G)De bedste historier fra hele Danmark og dagens gæst: Thomas Rathsack
  • 00:0022Nyheder (G)
  • 00:10Vejret i morgen (G)
  • 00:11Kulturkalenderen (G)Vi ser nærmere på ugens kulturelle begivenheder.
  • 00:15Trolling Master Bornholm - Dagen før (G)Peter Tanev har samlet en stor flok trollingfiskere til en omgang opvarmning til årets konkurrence. Direkte fra værftshallen på Tejn Havn skal vi bla. møde manden, der sidste år var 40 gram fra at vinde konkurrencen.
  • 01:00360 (G)
  • 01:10Bornholmske Kirker - Allinge Kirke (G)Kirken i Allinge fremstår i dag lys og venlig.
  • 01:40Kirke og meninger (G)Debatprogram, hvor tre præster diskuterer store, små og lokale spørgsmål. De medvirkende er Ulla Skou, Henriette Ry Nielsen og Birgit Friis.
  • 02:20I Østersøens dyb: Skeletvraget (G)Skeletvraget er det navn dykkere har givet et vrag der ligger nær Dueodde. Resterne af en død mand ved rorgængerens plads har inspireret til navnet. I den her udsendelse besøger I Østersøens Dyb skeletvraget. Og i virkeligheden er Skeletvraget måske identisk med et fynsk skib, der forsvandt i Østersøen i 1938.
  • 02:50Stafetten - Jacob Bjerring Hansen (G)Jacob Bjerring Hansen er direktør for Bornholms Museum. Han er tilflytter til Bornholm og bor i Rønne med sin kone og to børn. Jacob Bjerring Hansen har en stor tro på, at den positive stemning han nu fornemmer på Bornholm vil hjælpe med til at få fremgang for øen igen.
  • 03:20Månedens foredrag: Hammershus og Lilleborg (G)Hver måned sender vi et spændende foredrag. Denne gang med titlen " Hammershus og Lilleborg". Arkæolog Michael Thorsen, fra Bornholms Museum, beretter om udgravninger, fund og nyeste viden om de to borge.
  • 04:15Mellem os i Sommerlandet (G)Mellem os rykker ud i det bornholmske sommerland for at finde de bedste sommerhistorier. Det skal blandt andet handle om kærlighed, amerikanske biler, dyr, lækker sommermad og den nye festival, Danmark Dejligst. Du kan glæde dig til ’Mellem os i sommerlandet’ fra den 5. juli – 11. august
  • 05:00Flere sider af Lotte Kirkeby Hansen (G)Forfatter Lotte Kirkeby Hansen fortæller om sin novellesamling "Jubilæum".

Ny tænketank mod madspild

Danmark får verdens første internationale tænketank mod madspild.
En ny dansk apolitisk tænketank skal samle viden og udvikle handlingsplaner for at bekæmpe madspild. Det er den første af sin art i verden, fastslår Stop Spild af Mad.

Kampen mod madspild er efterhånden kommet på dagsordenen mange steder, men nu bliver et af de hidtil mest vidtrækkende kapitler føjet til: Danmark får en international tænketank mod madspild i 2015. Det skriver foodculture.dk.

Selina Juul fra Forbrugerbevægelsen Stop Spild af Mad er initiativtager bag, men tanken er at skabe en platform, hvor alle er velkomne på tværs af politiske eller organisatoriske tilhørsforhold. Formålet er at samle den omfattende viden om madspild, der findes, og stå sammen om mere effektivt at bekæmpe madspild på verdensplan.

- Der findes enormt meget viden om madspild rundt om i verden, men meget af det bliver ikke udnyttet effektivt. Når nogen har 50 pct. madspild i Island, kan den viden måske udnyttes på et hospital i Indien, og det er netop ideer og viden, der skal være substansen i tænketanken," siger Selina Juul stifter af Stop Spild af Mad.

Hun har igennem længere tid undersøgt og taget kontakt til andre initiativer, der bekæmper madspild rundt om i verden. Hun kunne konstatere, at noget manglede.

- Jeg har virkelig ledt efter lignende eksempler i verden, men de findes ikke, så tænketanken bliver ikke bare Danmarks, men verdens første tænketank, der udelukkende fokuserer på madspild, siger Selina Juul.

Flere aktører i branchen har ifølge Selina Juul vist interesse for tænketanken, men der er endnu ingen konkrete aftaler, ligesom der endnu mangler en del arbejde med fundraising. Selina Juul er helt sikker på at initiativet ser dagens lys i 2015, og at dømme på andre aktører i branchen har hun noget at have det i.

- Det er et rigtig godt initiativ, siger John Wagner, direktør i De Samvirkende Købmænd og supplerer:

- Der er vel ikke noget som kampen mod madspild, der kræver, at man tænker sammen. Hvis man skal gøre noget ved problemerne, er det vigtigt at se på tingene i en sammenhæng og at undgå at pege fingre ad hinanden. Hvis sådan en tænketank kan bidrage med ideer til, hvordan detailhandlen kan medvirke, er det rigtig spændende.

Detailshandelsvirksomheden Coop roser også initiativet, som organisationen gerne vil være en del af. Blandt andet ved at bidrage med det omfattende materiale som Coop Analyse har indsamlet om danskerne henover årene.

- Det her kunne være en måde at løfte indsatsen på madspild til version 2. Ud fra den smule jeg har hørt om tænketanken, er det et initiativ på tværs af værdikæden, og det er meget vigtigt. For vi arbejder med hver vores virkemidler. Coop har analyseret på det her i årevis, men vi har begrænsninger, da vi primært analyserer medlemmer og forbrugere. Med en tværgående tænketank kunne man få et mere helhedsorienteret indtryk, siger Anna Lise Mortensen Grandjean, Ansvarlighedsdirektør, Coop.

Hun peger på de mange vildfarelser om madspild hos danskerne, som et oplagt sted at starte.

- Vores analyser peger på, at hver anden dansker mener, at supermarkeder og producenter af fødevarer smider mere mad ud end dem selv. Men sådan er det ikke. Det er dig og mig, altså forbrugerne, der smider mest ud. Faktisk fem gange så meget, siger Anna Lise Grandjean.

Miljøminister Kirsten Brosbøl er yderst begejstret for initiativet og fremhæver den fælles indsats som afgørende.

- Jeg hilser alle tiltag mod madspild velkommen, for der er i den grad brug for, at vi får sat en stopper for, at vi smider tonsvis af mad direkte i skraldespanden. Det gælder om at sætte ind i alle led - lige fra producenten, til supermarkederne og hjemme i vores køkkener. Derfor er jeg også selv på vej med en strategi for, hvordan vi forebygger affald, der rummer flere tiltag mod madspild, siger Kirsten Brosbøl til foodculture.dk.

Aktuelle programmer på Play