Næste udsendelse: 18:40 Arkitektur'en - om at bygge på havnen (G)

TV i dag

 • 00:0019.30Nyheder (G)
 • 18:05 Sobczyk og Sofie spiser æg (G)En ukendt bornholmsk ingrediens og 10 minutter til at handle i et supermarked. Det er, hvad den bornholmske kok Casper Sobczyk har at gøre med, inden han sammen med vært Sofie Andersen skal kreere en række retter i programmet "Sobczyk og Sofie spiser". I tredje afsnit, er hovedingrediensen æg. Sobczyk skal i dag forsøge at imponere sin lærermester med sine "æg'stra" gode retter.
 • 18:40Arkitektur'en - om at bygge på havnen (G)Programmet ser denne gang på et fænomen, der spreder sig rundt til regionens havnebyer.
 • 19:05Verdensklasse - UNESCO's verdensarv 1:4 (G)I det første program om den syd- og sønderjyske verdensarv kommer vi med til bryllup i Brødremenigheden i Christiansfeld. I Jelling indvies i en attraktion, og ved Sneum Sluse er fugleentusiaster på udkig efter vadehavets juveler.
 • 19:3019.30Nyheder
 • 19:45Næste uges tv
 • 19:49Vejret i morgen (G)
 • 19:50Christiansø i 70’erne og 80’erne - Soldaterhyttens nye tagI en påske i starten af 1990’erne drager Nexøs tidligere – nu afdøde - borgmester til Christiansø for at hjælpe med at lægge nyt tag på en soldaterhytte. Det går hyggeligt for sig med håndbajere og en lille dram. Hans Sachs, der er opvokset på Christiansø fortæller ind over de billeder, der er taget af taglægningen med Preben Holm Jensens kamera.
 • 20:15Min jul, mit sogn og min kirke - Ulla SkouVi møder præsten i hjemmet, i sognet og i kirken og taler om egne og om kirkens traditioner i julen. I dag besøger vi Ulla Skou, præst i Skt. Nicolai Kirke i Rønne.
 • 20:35Mellem os - ugens udvalgte
 • 21:03Vejret i morgen (G)
 • 21:05Nationalpark Thy (47:52)Naturprogram fra Nationalpark Thy
 • 21:30Fotovognen - FlyHvor mon Fotovognen ender? Vi kører ud et tilfældigt sted og møder de folk der bor der. Denne gang går det ud over beboerne i Fly.
 • 22:0019.30Nyheder (G)
 • 22:10Næste uges tv (G)
 • 22:19Vejret i morgen (G)
 • 22:20Christiansø i 70’erne og 80’erne - Soldaterhyttens nye tag (G)I en påske i starten af 1990’erne drager Nexøs tidligere – nu afdøde - borgmester til Christiansø for at hjælpe med at lægge nyt tag på en soldaterhytte. Det går hyggeligt for sig med håndbajere og en lille dram. Hans Sachs, der er opvokset på Christiansø fortæller ind over de billeder, der er taget af taglægningen med Preben Holm Jensens kamera.
 • 22:45Min jul, mit sogn og min kirke - Ulla Skou (G)Vi møder præsten i hjemmet, i sognet og i kirken og taler om egne og om kirkens traditioner i julen. I dag besøger vi Ulla Skou, præst i Skt. Nicolai Kirke i Rønne.
 • 23:05Mellem os (G)
 • 23:30Nationalpark Thy (47:52) (G)Naturprogram fra Nationalpark Thy
 • 00:15Christiansø i 70’erne og 80’erne - Soldaterhyttens nye tag (G)I en påske i starten af 1990’erne drager Nexøs tidligere – nu afdøde - borgmester til Christiansø for at hjælpe med at lægge nyt tag på en soldaterhytte. Det går hyggeligt for sig med håndbajere og en lille dram. Hans Sachs, der er opvokset på Christiansø fortæller ind over de billeder, der er taget af taglægningen med Preben Holm Jensens kamera.
 • 00:40Min jul, mit sogn og min kirke - Ulla Skou (G)Vi møder præsten i hjemmet, i sognet og i kirken og taler om egne og om kirkens traditioner i julen. I dag besøger vi Ulla Skou, præst i Skt. Nicolai Kirke i Rønne.
 • 01:00Mellem os - ugens udvalgte (G)
 • 01:30Nationalpark Thy (47:52) (G)Naturprogram fra Nationalpark Thy
 • 01:55Bornholm knokler - Frivillig i genbrugsbutik (G)Genbrug er stort på Bornholm, og vi er taget et smut i IM Genbrug i Rønne, hvor vi kommer bag disken, i tøjrummet og kigger lidt på alt det loppeguld, der ryger igennem sådan en butik.
 • 02:25Månedens foredrag - Holger Fuglsang-Damgaard (G)
 • 03:20Bornholm knokler - Dyrlæge (G)Dyr fascinerer og blankt indrømmet - de små hvalpe i programmet ligger også højt på nuttetheds-barometret. Der er dog meget langt fra at vaccinere små hårbolde til at presse en analkirtel på en lille hund ved navn Silke. Alt dette og mere til, kaster vi os over i denne omgang Bornholm Knokler som dyrlæge.
 • 04:00Vild Med Dyr - Cuba krok (G)I dagens Vild med dyr skal der pudses vinduer i anlægget hos en af verdens mest aggressive krokodiller. De 20 tæppepythonslanger i Slangetemplet skal fodres og tilses - og så skal vi besøge nogle af de unge og meget nuttede beboere i Regnskoven - nemlig næsebjørnsungerne.
 • 04:30Nationalpark Thy (41:52) (G)Naturprogram fra Nationalpark Thy
 • 05:00Stafetten - Lars Bitsch (G)Lars Bitsch er tidligere skolelærer. Han er oprindeligt fra København men flyttede til Svaneke i 1975. Og her har han tænkt sig at blive. I sin pensionisttid laver han teater og leder svampeture på Bornholm. Lars Bitsch er et meget aktivt menneske, og han elsker at være i den bornholmske natur.

KB: Nej til nye vindmøller på land

En lang debat i kommunalbestyrelsen endte med, at SFs ændringsforslag blev vedtaget. Det betyder, at nye vindmøller på land ikke er en del af fremtidens energi.
Anne Thomas, formand for Klima- og bæredygtighedsudvalget, indledte debatten med ordene:

- Vi har en plan om at blive CO2 neutrale i 2025, men vi har ikke fundet nogle muligheder for flere vindmøller på landjorden. Det er ærgerligt. På Center for Regional Turismeforskning siger de, at den brede del af turisterne tager det som et positivt signal, at man har vindmøller, men de tager det ikke som et positivt signal, hvis man skal sidde og kigge på dem. Dét syntes jeg, at man bør tænke på i debatten, lød det fra Anne Thomas, som afrundede med ordene:

- Jeg anbefaler, at vi stadig arbejder med at få vindmøller på land og undersøger de seks områder, som vi tidligere har udpeget som mulige til opsætning af vindmøller.

Ligeledes medlem af Klima- og bæredygtighedsudvalget, René Danielsson, havde dette indspark:

- Dansk Folkeparti har og vil være imod vindmøller på land, men selvom nogle på Christiansborg i en sen aftentime gav indtryk af noget andet, så vi er faktisk for klimaet. Og når jeg kigger på min app (Electricity Map) på min telefon, hvor man kan følge strømmen på Bornholm, så er vores energi allerede meget grøn. Derfor er det ikke nødvendigt med flere landvindmøller, men vi bør undersøge den nye teknologi, lød det fra René Danielsson.

At afvente den nye teknologi er der ikke tid til, i følge Thomas Thors (A):

- Socialdemokratiet mener, at vi bør rejse vindmøller på land. Der er sket voldsomt meget de seneste år og en af de bedste metoder til at sænke CO2 niveauet er, at opsætte vindmøller på land. Det er det bedste og det er det billigste. Vi er udmærket klart over, at nogle naboer bliver berørt, men meget tyder på, at muligheden for kompensation vil stige. Hvis vi vælger at gøre, som andre tænker her i salen, så gavner det jo ikke, at købe grøn energi andre steder - men vi må gøre vores egen indsats. Det er så vigtigt, lød det fra Thomas Thors (A)

Leif Olsen fra SF kom med en tilståelse:

- Jeg elsker vindmøller, men jeg stemmer imod. Nu siger Thors hvad vi kan gøre her på Bornholm, men det er ikke os, men Siemens og andre firmaer, som kan gøre noget ved opsætning af vindmøller. Vi kan gøre noget ved vores eget forbrug. Men - som René Danielsson siger - så er dette et forslag fra 2016, som vi afviste og der er ikke kommet nogle nye oplysninger, hvorfor det er lidt underligt at bringe op påny, men det må en ny kommunalbestyrelse jo godt, lød det fra Leif Olsen (F).

- Hvem gavner det, at vi opsætter vindmøller. Hvem tjener på det? det kunne jeg godt tænkte mig, at vide, spurgte Kirstine van Sabben (W).

- Det gør bornholmerne, håndværkerne og hele vores samfundsøkonomi. Det har vi belæg for, at kunne sige, lød svaret fra Anne Thomas (Å).

- Forestillingen om selvforsyning er ikke lig med Nordkorea, som SF mener. Vi er for og opsætningen af 12 vindmøller vil være et stykke af vejen, men vi vil helere satse på en kystnær havvindmøllepark, men lykkedes det ikke, at få pensionskasser og andre til at spytte i projektet, så går vi ind for vindmøller på land. Vi må gøre, hvad vi kan, lød det fra Morten Riis fra Enhedslisten.

- Store nye vindmøller skal stå ude i havet. Det vigtigste er den grønne retning, men da jeg ikke ser noget nyt i sagen, vil jeg stemme imod, lød det fra Bjarne Hartung Kierkegaard (K).

Fra Venstre lød der ros til formanden for Klima- og bæredygtighedsudvalget:

- Anne, Jeg vil gerne sige dig tak for din måde at tage og kvalificere debatten. Men vi bliver ikke CO2 neutrale, hvis man opstiller de her famøse vindmøller på land. Vi bliver neutrale med henblik på forbrugsstrøm, men ikke, hvis man tager færgetrafik og megen anden strøm med, lød det fra Carsten Scheibye (V).

- Jeg kan godt tælle og se, at der er tilslutning til Enhedslistens forslag om, at vi først skal undersøge en kystnær vindmøllepark, men hvad er tidshorisonten? Vi skal handle nu, lød det fra Anne Thomas (Å).

- Jeg er helt enig med Anne Thomas i, at solceller ikke er løsningen. For det er det ikke. det er en del af løsningen, lød det fra Leif Olsen.

- Hvis alle andre lokalområder gjorde som vi og ikke valgte den billigste og bedste løsning, hvordan ville verden så ikke se ud om lidt. Vi er et af de mest velhavende samfund og vi bør gøre noget, afrundede Thomas Thors (A).

Første ændringsforslag fra SF blev vedtaget og det betød, at vindmøller på land ikke er en del af løsningen for grøn og bæredygtig energi på Bornholm.

Forslaget lød:
El-produktion på Bornholm skal være bæredygtig og CO2-neutral
Det indarbejdes i BRKs indkøbspolitik, at man udelukkende køber bæredygtig el.
- At BRK arbejder målrettet på, at hele Bornholms energiforbrug, herunder også transport og erhverv også bliver bæredygtig.
- At energistrategien udvikles med to målsætninger:
1) Øget bæredygtig el-produktion uden landvindmøller.
2) Etablering af andre former for bæredygtig el-produktion på Bornholm.
- At der jævnfør kommunalbestyrelsens beslutning fra 2016 ikke udlægges nye områder til landbaserede vindmøller for nærværende.
- At der sikres mulighed for, at eksisterende landvindmøller kan renoveres og moderniseres.

For forslaget stemte Venstre, Kristendemokraterne, Dansk Folkeparti, Bornholmerlisten og SF. Imod stemte Alternativet, Enhedslisten og Socialdemokratiet.