Næste udsendelse: 20:35 Mellem os (G)

TV i dag

  • 20:15Julekoncert 3:4Julekoncert fra Mariager Kirke.
  • 20:35Mellem os (G)For første gang i flere år er der et bordtennis-ungdomshold, der deltager i turneringer. Det kan du høre mere om i mandagens udgave af Mellem Os, hvor Vilmer Funch er i studiet med to unge spillere. Desuden skal det handle om bisonerne i Almindingen. Skovrider Søren Friese er inviteret ind til en snak om projektet og den kritik, der har været af det.
  • 21:03Vejret i morgen (G)
  • 21:05Mellem os i julehumør (G)
  • 21:45Mellem os i julehumør (G)
  • 22:2519.30Nyheder (G)
  • 22:35Næste uges tv (G)
  • 22:38Vejret i morgen (G)
  • 22:40Nu er det jul igen - julemad (G)Der er ikke noget som den duft der breder sig i hele huset den 24. december. Men juleaften kan næsten gå i stykker, hvis sværen ikke knaser. I dag lærer vi et hemmeligt kokketrick til, hvordan flæskesværen kan reddes, vi giver din julesovs mere saft og kraft og pepper rødkålen op. Og så får du tre bud på, hvilken vin du skal drikke til hele herligheden. Men julen byder også på større udfordringer end om maden sidder lige i skabet. Hver år er der bornholmske familier, der ikke har råd til at holde jul. Derfor tager vi også en snak om, hvor mange der egentlig får julehjælp, og hvordan vi alle sammen kan hjælpe.
  • 23:10Sådanmark (G)De bedste historier fra hele Danmark og dagens medvært: Christian Sønderby Jepsen
  • 23:35Kulturreportagen (G)Bornholms Husflid laver julepynt af et utraditionelt materiale. De bruger nemlig cykelslanger til at gøre julemåneden festlig.
  • 00:0019.30Nyheder (G)
  • 00:10Næste uges tv (G)
  • 00:15Nu er det jul igen - julemad (G)Der er ikke noget som den duft der breder sig i hele huset den 24. december. Men juleaften kan næsten gå i stykker, hvis sværen ikke knaser. I dag lærer vi et hemmeligt kokketrick til, hvordan flæskesværen kan reddes, vi giver din julesovs mere saft og kraft og pepper rødkålen op. Og så får du tre bud på, hvilken vin du skal drikke til hele herligheden. Men julen byder også på større udfordringer end om maden sidder lige i skabet. Hver år er der bornholmske familier, der ikke har råd til at holde jul. Derfor tager vi også en snak om, hvor mange der egentlig får julehjælp, og hvordan vi alle sammen kan hjælpe.
  • 00:40Mellem os i julehumør (G)
  • 01:20Mellem os i julehumør (G)
  • 02:00Nu er det jul igen, de indledende øvelser (G)Det er lige op over. Og i dag tyvstarter vi på julehyggen, når vi fylder Kyllingemoderen med gran og god stemning. Vi tager børnene under armen og laver kalenderlys, adventskrans og hjemmelavet konfekt i lange baner. Men det er ikke alt ved julen, der er sødt som marcipansnebolde. Derfor får vi også en række god råd af en børnepsykolog til, hvordan vi sikrer at vores børn får den bedste julemåned.
  • 02:30Nu er det jul igen, julefrokost på bornholmsk (G)Julefrokostsæsonen er over os. Få de bedste fif til, hvordan du nemt pepper din julefrokost op, hvilke bornholmske øl du skal drikke til, og hvordan du laver din egen julesnaps med ingredienser, du kan finde i naturen her på øen. Vi tager også fat på et af de svære emner, der kan fylde i julefrokosttiden, nemlig utroskab. Og så guider den ukronede julelys-konge fra Klemensker til, hvordan du kan komme i gang med at få dit hus til at lyse op i decembermørket.
  • 03:00Nu er det jul igen - julegavehits (G)Plejer du altid at drøne rundt efter alle julegaverne den 23. december? Vi guider dig gennem årets julegavehits, så du måske kan få tjek på gaverne lidt tidligere i år. Vi får også gode råd til, hvordan vi undgår, at gaveræset stikker af - og skuffer. Vi får besøg af det fineste Luciaoptog, og så bager vi både bornholmske småkager og en juleklassiker. Julen er en tid, hvor vi er gode ved hinanden. Og vi får også de bedste råd til, hvordan det bliver en god jul for dyrene.
  • 03:30Nu er det jul igen - julemad (G)Der er ikke noget som den duft der breder sig i hele huset den 24. december. Men juleaften kan næsten gå i stykker, hvis sværen ikke knaser. I dag lærer vi et hemmeligt kokketrick til, hvordan flæskesværen kan reddes, vi giver din julesovs mere saft og kraft og pepper rødkålen op. Og så får du tre bud på, hvilken vin du skal drikke til hele herligheden. Men julen byder også på større udfordringer end om maden sidder lige i skabet. Hver år er der bornholmske familier, der ikke har råd til at holde jul. Derfor tager vi også en snak om, hvor mange der egentlig får julehjælp, og hvordan vi alle sammen kan hjælpe.
  • 03:55Stafetten Julie Castmar-Jensen (G)Julie Castmar-Jensen havde kun boet på Bornholm i en uge, da vi besøgte hende i Rutsker Højlyng. Hun er flyttet ind i et kollektiv midt i naturen efter at have boet i København i en årrække. Julie ser en trend i tiden: Mange unge vil væk fra de større byer, og mange har fået øje på fordelene ved Bornholm.
  • 04:25Helt i fisk - Dørve på Hammersøen (G)En båd, et ekkolod og en lille elektrisk motor. Det er tid til at gå efter de større gedder i Hammersøen, når Helt i Fisk-holdet prøver en luksusversion af gedde-fiskeriet, når de dørver gedder på Bornholms største sø.
  • 05:00Sådanmark (G)De bedste historier fra hele Danmark og dagens medvært: Christian Sønderby Jepsen

Kransekageopskriften fra Mellem Os - Nytårsfesten

I aftenens særlige nytårsudgave af Mellem Os viser dessertkok Daniel Kruse fra Molen, hvordan man laver de lækre små traditionsrige kager. Læs opskriften her
Det er ikke særlig svært at lave kransekage. Daniel Kruse fra Molen viste, hvordan han gør det, i aftenens udgave af Mellem Os – Nytårsfesten. Det er vigtigt, at du går i gang med kransekagen lørdag, da marcipanbrødet skal stå på køl natten over.

Ingredienser til ti styk:

Marcipan brød:
400 gram marcipan
40 gram sukker
½ stang vanilje
15 gram æggehvide

Glasur:
30 gram æggehvide
Flormelis

Ingredienserne til marcipanbrød æltes sammen. Ifølge Daniel Kruse er det bedst at lave massen dagen før, så den hviler i et døgn:

- Hvis man lader massen hvile, så smelter sukkeret ud, og vaniljen udvikler lidt ekstra smag, og så har det også den fordel, at dejen ikke begynder at flække, når man bager den i ovnen, siger Daniel Kruse.

Dagen efter skal massen så rulles ud, før den bliver skåret ud i små stykker.

- Jeg kan godt lide at veje brødene til 40 gram, men det er en smagssag, siger Daniel Kruse.

Brødene formes som små brød, der er tykkest i bunden. Daniel Kruse laver dem først til en kugle og bruger derefter håndfladen til at forme brødrene, så toppen er tyndest. Brødene lægges på en plade.

Når man bruger en almindelig husholdningsovn, skal kransekagerne i ovnen på den midterste rist på 185 grader. Det er ret vigtigt, at det er en forvarmet ovn.

Brødene skal have ni minutter i ovnen. Hvis man vælger at lave stykkerne mindre, skal de have mindre tid i ovnen.

Mens stykkerne køler af, kan man lave glasuren. Hviden røres med flormelis til passende konsistens. Ifølge Daniel Kruse vil det sige, når glasuren ikke løber eller "knækker", når den hænger fra en ske. Glasuren bruges bedst fra en sprøjtepose.

- Før I sprøjter glasur på, er det vigtigt, at brødene er helt afkølet, og det tager cirka to timer i stuetemperatur. Hvis kransekagerne er for varme, begynder glasuren og falde af, siger dessertkokken.