Bornholm er pt. ikke en grøn ø

-Stabilitet fremfor alt. Derfor fyrer vi med kul, træflis og diesel, så vi er ikke en grøn ø i øjeblikket, siger Klaus Vesløv fra Bornholms Energi og Forsyning.
Sent lillejuleaften blev søkablet til Sverige revet over og siden har Bornholms Energi og Forsyning alene sørget for øens energiforsyning.

- I denne unormale situation tæller stabilitet fremfor alt, siger Klaus Vesløv, kommunikationsansvarlig hos Bornholms Energi og Forsyning.

Da vindmøller producerer strøm som - ja, som vinden blæser - så er de en ustabil energikilde og netop derfor står mange af øens vindmøller stille i øjeblikket.

- Vi har brug for en stabil energikilde i denne her situation og derfor fyrer vi med kul, træflis og lidt diesel, så nej - vi er ikke en grøn ø i øjeblikket, fortæller Klaus Vesløv.

Denne fredag formiddag bruger Bornholm 35 megawatt(MW) strøm. De 6-7MW kommer faktisk fra vindmøller, 1MW kommer fra Biokraft, mens de resterende 27MW kommer fra diesel.

Når søkablet til Sverige virker normalt, er Bornholms el-forbrug CO2-neutralt, oplyser Klaus Vesløv.

Søkablet blev revet over lillejuleaften. Et skib er mistænkt for at være skyld i bruddet, ved at have kastet anker på stedet. Et anker, som så har revet kablet over ca. 17 km. ude i svensk fravand og på 35 meters dybde.