Kransekageopskriften fra Mellem Os - Nytårsfesten

I aftenens særlige nytårsudgave af Mellem Os viser dessertkok Daniel Kruse fra Molen, hvordan man laver de lækre små traditionsrige kager. Læs opskriften her
Det er ikke særlig svært at lave kransekage. Daniel Kruse fra Molen viste, hvordan han gør det, i aftenens udgave af Mellem Os – Nytårsfesten. Det er vigtigt, at du går i gang med kransekagen lørdag, da marcipanbrødet skal stå på køl natten over.

Ingredienser til ti styk:

Marcipan brød:
400 gram marcipan
40 gram sukker
½ stang vanilje
15 gram æggehvide

Glasur:
30 gram æggehvide
Flormelis

Ingredienserne til marcipanbrød æltes sammen. Ifølge Daniel Kruse er det bedst at lave massen dagen før, så den hviler i et døgn:

- Hvis man lader massen hvile, så smelter sukkeret ud, og vaniljen udvikler lidt ekstra smag, og så har det også den fordel, at dejen ikke begynder at flække, når man bager den i ovnen, siger Daniel Kruse.

Dagen efter skal massen så rulles ud, før den bliver skåret ud i små stykker.

- Jeg kan godt lide at veje brødene til 40 gram, men det er en smagssag, siger Daniel Kruse.

Brødene formes som små brød, der er tykkest i bunden. Daniel Kruse laver dem først til en kugle og bruger derefter håndfladen til at forme brødrene, så toppen er tyndest. Brødene lægges på en plade.

Når man bruger en almindelig husholdningsovn, skal kransekagerne i ovnen på den midterste rist på 185 grader. Det er ret vigtigt, at det er en forvarmet ovn.

Brødene skal have ni minutter i ovnen. Hvis man vælger at lave stykkerne mindre, skal de have mindre tid i ovnen.

Mens stykkerne køler af, kan man lave glasuren. Hviden røres med flormelis til passende konsistens. Ifølge Daniel Kruse vil det sige, når glasuren ikke løber eller "knækker", når den hænger fra en ske. Glasuren bruges bedst fra en sprøjtepose.

- Før I sprøjter glasur på, er det vigtigt, at brødene er helt afkølet, og det tager cirka to timer i stuetemperatur. Hvis kransekagerne er for varme, begynder glasuren og falde af, siger dessertkokken.