Lær at tage den svære samtale

Det kan være svært for plejepersonale at tage den svære samtale patienterne om døden og den sidste tid. Bornholms Hospital holder nu kursus om emnet.
Det er aldrig nemt at tale om døden - ej heller den sidste tid inden det endegyldigt er slut.

Det gælder også selvom man er sygeplejerske, læge eller noget helt tredje. Derfor har Bornholms Hospital sat gang i et kursus, som skal ruste personalet på både hospitalet og i Bornholms Regionskommune til at tage den svære samtale med patienter.

- Det er vigtigt at kunne tage den her samtale om, hvordan patienten ønsker at tilbringe den sidste levetid, da det jo ikke er noget, der kan gøres om, fortæller Charlotte Westh, der er programleder på Udviklingshospital Bornholm.

Der er to hold på kurset, som løber over to omgange. På begge hold er det personale fra Diakonissestiftelsens Hospice på Frederiksberg, der deler ud af deres erfaring.

- Vi håber på, at deltagerne får en øget indsigt i det her område, at de får nogle redskaber, som gør at de kan kommunikere mere klart og måske bliver mere modige, fortæller klinisk sygeplejespecialist Jesper Grud Rasmussen fra Diakonissestiftelsens Hospice.

I følge Christian Busch, der er hospitalspræst på Rigshospitalet i København, så er det vigtigt for patienterne, at plejepersonalet kan tale med dem og forstå dem i en svær situation.

- Læger og sygeplejersker er smaddergode til at løse problemer, definere problemet og lede efter en løsning og gøre noget ved det. Her handler det om at bære med på en byrde, og det er en helt anden måde at tale sammen på, siger Christian Busch.

Det er både personale fra Bornholms Hospital og fra Bornholms Regionskommune, som altså deltager i kurset. Det er det første af sin art siden Bornholms Hospital fik status af udviklingshospital og blandt deltagerne er dialysesygeplejerske Karen Læsaa.

- Det lyder måske mærkeligt at sige, at man gerne vil kunne gøre det mere professionelt, for jeg synes samtidig, at man skal have det private menneske indover, men måske få en bedre sammenblanding af de to ting, fortæller Karen Læsaa.

Næste del af kurset afholdes den 28. februar.