Bornholmske fiskere trygge ved grænseforhandlinger

Danmark og Polen påbegynder i næste uge forhandlinger om, hvor grænsen mellem de to lande skal gå. På Bornholms tager fiskerne situationen med ro.
Det danske farvand omkring Bornholm kan i den kommende tid blive enten større eller mindre, når Danmark genoptager sine forhandlinger med Polen om grænsen de to lande imellem syd for Bornholm. Men den situation tager de bornholmske fiskere med ro.

- Hvis der kommer en grænse nu, så har det ingen betydning i forhold til fiskeriet. En polsk fisker må fiske indtil 12 sømil fra Bornholm, og en bornholmsk fisker må fiske indtil 12 sømil fra Polen. Det er jo fordi, i dag er vi ikke polske eller danske fiskere i den forstand, vi er EU-fiskere, vi fisker i EU-farvand, fortæller Thomas Thomsen, formand for Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening.

Men der er alligevel noget på spil, når Danmark for første gang siden 2007 genoptager forhandlingerne om det cirka 3600 kvadratkilometer store område syd for Bornholm.

- Hvis Polen melder sig ud af EU, eller Danmark melder sig ud af EU, jamen så vil det ikke være uden betydning, at vi har så meget vand at fiske på, som forhandlerne nu kan få skrabet ind til lille Danmark, siger Thomas Thomsen, formand for Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening.

Grænsedragningen til Polen er den sidste udestående omkring Bornholm, efter Danmark fik forhandlet sine grænser på plads med Sverige i 1984 og Tyskland i 1988.