Gastroanbefalinger får varm modtagelse på Bornholm

En række nye ekspertanbefalinger skal hjælpe dansk gastronomi med at opnå sit fulde potentiale.
Bornholm er det gode eksempel, når det kommer til succesfuld branding af lokale fødevarer og gastronomi. Det mener indehaver af Huset Rå i Allinge, Jesper Vollmer.

Kokken har sammen med 18 andre profiler inden for den danske restaurations- og fødevarebranche udviklet en række konkrete råd og anbefalinger til, hvordan dansk gastronomi kan nå sit fulde potentiale.

- Bornholm er faktisk en inspiration til de anbefalinger, vi kommer med her. Vi skal lytte til dem, der kan noget ved musikken. Der er mange øjne på Bornholm, og det kan vi lige så godt udnytte, siger Jesper Vollmer.

Eksperterne fremlagde mandag anbefalingerne på et pressemøde på Christiansborg, hvor flere bornholmere var mødt op.

- Anbefalingerne falder super godt i hak med det, vi har gang i på Bornholm. Nu skal vi bare holde snuden i sporet og være med til at løfte overlæggeren, hvis vi på Bornholm vil blive ved med at være førende. Resten af landet vil også være med, siger bestyrelsesmedlem Mads Meisner fra Gourmet Bornholm.

Fødevareminister Esben Lunde Larsen vil bruge ekspertanbefalingerne til at lave en gastro 2025-plan.

- Det er spændende, hvordan regeringen vil eksekvere det, siger næstformand i Gourmet Bornholm, Maria Barslund.

Maria Barslund fik på pressemødet lejlighed til kort at tale med fødevareministeren om det nationale resursecenter, som Gourmet Bornholm i forvejen har fået bevilliget penge til. En af ekspertanbefalingerne handler nemlig om vidensdeling, og det håber Maria Barslund blandt andet kan ske fra Bornholm.

Også Bornholms Landbrug roser initiativet fra regeringen.

- Anbefalingerne falder fint i tråd med det, vi allerede gør på Bornholm, siger formand Lars-Ole Hjorth-Larsen fra Bornholms Landbrug.

Eksperterne peger blandt andet på, at Danmark skal satse endnu mere på produktion af kvalitetsvarer med stærke fortællinger frem for at konkurrere på lavprisprodukter.

Landbrugsformanden håber, at regeringens initiativ vil gøre det nemmere for små producenter at vækste. Han ser blandt andet potentiale i at styrke vidensdelingen.

Regeringens Gastro2025-udspil bliver fremlagt senere på året.