Mange bilister kører med slukkede baglygter

I en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik siger 70 procent af bilisterne, at de for nylig har mødt en bil med slukkede baglygter.
Bilister, der glemmer at tænde baglygterne, kan være til fare for andre trafikanter, fordi man lettere overser bilen, når baglyset ikke er tændt.

I en ny undersøgelse, som Userneeds har gennemført for Rådet for Sikker Trafik, siger hele syv ud af ti bilister, svarende til 70 procent, at de inden for de sidste tre måneder har oplevet andre bilister, som kørte med baglygterne slukket, selvom det var mørkt eller tåget.

12 procent af de adspurgte svarer desuden, at de har oplevet en kritisk situation, fordi en anden bilist ikke havde lys i baglygterne.

- Det kan skabe utryghed og i værste fald farlige situationer, når man kommer kørende og pludselig opdager en bil foran sig, der var skjult i snevejret, mørket eller tågen. Det er vigtigt, at man husker at få tændt baglygterne og reagerer, hvis bilister bagved begynder at blinke med lyset. Så er det formentlig fordi ens bil er helt mørkelagt bagpå, lyder det fra Jesper Sølund, dokumentationschef i Rådet for Sikker Trafik i en pressemeddelelse.

På mange biler, der blev solgt som nye i perioden 2011 og frem til juli 2016, tænder kørelyset i baglygterne ikke automatisk. Baggrunden for det var et ønske om at gøre bilerne mere energieffektive og spare på CO2.

Opfordringen fra Rådet for Sikker Trafik er derfor, at man får det løst permanent på værkstedet, hvis man er én af dem, der ofte glemmer det, og man har en bil, hvor baglyset ikke tænder automatisk.

Undersøgelsens regionale tal ses nedenstående.

Så mange har inden for de seneste tre måneder oplevet andre bilister, som ikke havde tændt baglygterne, mens det var mørkt eller tåget:

- Region Hovedstaden: 71 procent.
- Region Sjælland: 73 procent.
- Region Syd- og Sønderjylland: 61 procent.
- Region Fyn: 74 procent.
- Region Østjylland: 72 procent.
- Region Midt- Vestjylland: 72 procent.
- Region Nordjylland: 69 procent.
- Hele landet: 70 procent.

Rådet for Sikker Trafiks undersøgelse blev foretaget i januar 2018 blandt 1.664 bilister, som jævnligt kører bil.

Billede: Rådet for Sikker Trafik.