Strammere udlejningsregler for faldefærdige huse

Der er nye regler på vej, der skal beskytte udsatte familier mod boligspekulanter. Kommuner får mulighed for at godkende lejemål, før spekulanter lejer dem ud.
I mange landdistrikter står der masser af faldefærdige og nedrivningsmodne huse.

Men nu vil et enigt Folketing lovgive, så kommunerne nemmere kan stoppe spekulanter i at udleje nedrivningsmodne huse. Det skal ske ved, at kommunerne får mulighed for godkende professionelle udlejeres lejemål, før de bliver lejet ud.

Og det bliver en fordel for Bornholm, mener borgmester Winni Grosbøll:

- Først og fremmest er det her et redskab til at undgå, at der er børn og familier, der vokser op under nogle kummerlige forhold, og at der er spekulanter, der tjener penge på det. Og jo flere redskaber vi får, jo bedre er det, siger Winni Grosbøll.

Det varer dog lidt før lovgivningen er på plads. I første omgang har et enigt Folketing, gennem et såkaldt beslutningsforslag, pålagt regeringen at indkalde Folketingets partier til forhandlinger. De forhandlinger skal munde ud i en lov, der kan stoppe boligspekulanters udlejning af faldefærdige huse til udsatte borgere og familier.

Lea Wermelin har været med til at fremsætte forslaget, og hun mener, der er brug for det:

- Vi kan se, at der for mange steder i landet, herunder Bornholm, er faldefærdige boliger, som ikke er egnet som bolig, der desværre bliver udnyttet af spekulanter til at leje ud til børnefamilier. Det vil gerne sætte en stopper for, ved at give kommunerne et ekstra værktøj, siger Lea Wermlin, medlem af Folketinget for Socialdemokraterne.

Ifølge tal fra VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, så er der mellem 10.000 og 22.000 nedrivningsparate boliger i Danmark.