Skattelettelser deler vandene på Bornholm

En bornholmer har i snit fået 7500 kr. mere til sig selv, hvilket placerer kommunens borgere blandt dem, der får mindst ud af skattelettelserne.
En ny analyse fra 3F og arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser store forskelle i størrelsen på de seneste 15 års skattelettelser fra kommune til kommune. Borgerne i de velhavende kommuner, har fået langt de største skattelettelser, mens borgerne på Bornholm har fået en mindre bid af kagen.

Natasja Mayer Hansen, der arbejder i Sportsmaster i Rønne, har en indkomst i den lave ende, og har ikke mærket noget til skattelettelser.

- Jeg synes det er latterligt, at der bliver gjort forskel på folk, og fordi vi bor på Bornholm og ikke i Gentofte, siger Natasja Meyer Hansen.

Undersøgelsen viser, at borgerne i de rige kommuner, har fået de største skattelettelser, mens borgerne i de fattige kommuner har fået langt færre. På Bornholm har en borger i gennemsnit om året fået 7500 kroner i skattelettelser, hvorimod en borger i Gentofte kommune i gennemsnit har fået 32.200 kroner om året i skattelettelser.

En der har en indkomst i den højere ende er Jim Maar, der er ejer af Midtbornholms Auto. Han mener at skattelettelserne er rimelige.

- Det er naturligt, fordi der er færre på Bornholm der har en høj indkomst. Jeg synes det er retfærdigt, at man får noget ud af, at arbejde hårdt, tage risici og tage et stort ansvar, siger Jim Maar.

I perioden fra 2002 til 2017 er der blevet givet skattelettelser på indkomstskatten på i alt 52 milliarder kroner i Danmark, og hvis man spørger Bornholms borgmester har Bornholm fået en alt for lille del af de penge.

- De reformer der er blevet kørt i de seneste år, har ramt Bornholm rigtig hårdt. Det er klart, at når du letter skatten, så kommer det ikke bornholmere til gavn. Så det er problematisk, siger borgmester i Bornholms Regionskommune Winni Grosbøll.

Det samme mener formanden i 3F, der kalder på en ny skattereform.

- Uanset om den kommende regering bliver rød eller blå, at der laves et skattesystem, som er langt mere retfærdigt end det er i dag, for nu er det meget skævt, siger formand i 3F Per Christensen.