Tysk atomforsker kritiserer atomaffalds-debat

Det danske atomaffald bliver ikke diskuteret ud fra ønsket om at finde den sikreste løsning. Fokus er, hvordan I kan klare opgaven billigst, lyder kritikken.
Debatten om det danske atomaffald handler først og fremmest om at komme af med det radioaktive skrot billigst muligt. Sådan lyder kritikken fra den anerkendte tyske atomforsker Gerhard Schmidt, skriver DR Bornholm.

- Sikkerhedsaspektet burde være grundlaget for enhver beslutning, og ikke hvor meget det koster, og om det ville være billigere at vælge et depot i 50 meters dybde. Det er den billige løsning, men ikke den sikre løsning.

Gerhard Schmidt forstår heller ikke, hvorfor diskussionen i Danmark primært er fokuseret på det kortlivede affald.

- Mine analyser viser nemlig, at nærmest alt det danske affald er langlivet, så diskussionen burde være fokuseret på, hvordan det langlivede affald kan isoleres fra omgivelserne for altid, siger han.

Det forventes at de danske politikere vil træffe en beslutning om det danske atomaffald her i starten af 2015. Bornholm, Lolland, Fyn, Skive og Struer er fortsat i spil til et skulle lægge undergrund til et slutdepot for dansk atomaffald.